Balsai: Elég bizonyíték van a Gyurcsány elleni bűnügyi vizsgálathoz

Infostart
2010. október 19. 14:19
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök bűnügyi felelőssége is vizsgálandó a 2006. őszi rendőri túlkapások kapcsán - mondta Balsai István, az eseményeket vizsgáló miniszterelnöki megbízott.

Ha semmilyen vizsgálat nem történt volna, önmagában a 2006 őszi események képei elegendőek lennének ahhoz, hogy lássuk, jogsértő volt a rendőri intézkedés - mondta Balsai István, miniszterelnöki megbízott a vizsgálat részeredményéről tartott sajtótájékoztatón.

A politikus kiemelte: a rendőri intézkedések 2006. október 23-án egész nap jogellenesek voltak. Mint mondta: 14 bűncselekményt ismernek, amelyben felvethető rendőrök és rendőri vezetők szerepe, ezért vizsgálandóak, de Pintér Sándor belügyminisztertől hatalmas anyagot kaptak, amin még jelenleg is dolgoznak.

A lőszerekről szóló kimutatás szerint több mint ezer könnyfakasztó gránátot lőttek a lakosságra, nem beszélve a gumilövedékekről, és egyéb lőszerekről, például a granulátumos vadásztöltényekről.

Külön vizsgálják az alkotmányos intézmények magatartását is. A büntetés-végrehajtási intézmények vizsgálatakor kiderült, hogy olyan személyeket fogadtak be és vettek át a rendőröktől sokszor embertelen és kínzó eljárások során, akiknek az őrizetbe vételét semmiféle közokirat nem támasztotta alá.

A legbeszédesebb szám a letartóztatásoké: összesen 147 eset volt, ám ebből 144-szer később enyhítették a döntést, az érintettek szabadlábra helyezést, házi őrizetet, vagy lakhelyelhagyási tilalmat kaptak. A rossz döntések kapcsán azonban semmiféle felelősségre vonás nem volt, de elgondolkoztató, hogy 147 eset közül 144 esetben tévedtek a bírák - tette hozzá Balsai István.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: elég bizonyíték gyűlt össze a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni bűnügyi vizsgálathoz is. Úgy látják, hogy amennyiben még a hiányzó, elsősorban nemzetbiztonsági dokumentumokat meg tudják szerezni, a napnál világosabb lesz, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szemben is el kell rendelni a nyomozást és meg kell állapítani a felelősségét.

Jelenleg azonban olyan dokumentum, amely "fogást" adna a volt kormányfőn, nem áll rendelkezésükre, logikai következtetések alapján jutottak erre a következtetésre - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Vannak azonban felső szintű rendőri vezetők, akiknek felelőssége szintén felvethető. Ilyen például Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Lapid Lajos, a budapesti főkapitány volt közrendvédelmi helyettese, Dobozi József, a REBISZ volt parancsnoka és Szabadfy Árpád volt országos rendőrfőkapitány-helyettes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást