Honnan tudhatja, hogy reumás lehet?

Infostart
2010. október 18. 08:06
Tévhit, hogy a reuma az idősek betegsége - mondta az InfoRádióban az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet főigazgató főorvosa, aki beszélt arról is, hogy sokaknál már két-hároméves korban jelentkezik a kór. A tünetek felismerésében nagy felelőssége van a szülőknek; az ízületi gyulladás megfelelő kezelés nélkül ugyanis öt-tíz évvel rövidítheti meg a várható élettartamot. Magyarországon ötvenezren szenvednek a betegségben, számuk évek óta nem csökken.

Az időskorban a kopásos betegségek, a fiatalkorban pedig az ízületi gyulladások a jellemzőek, amelyek már két-három éves korban jelentkezhetnek, tévhit tehát, hogy a reuma az öregek betegsége - mondta az InfoRádiónak az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet főigazgató főorvosa.

Magyarországon ötvenezer embernél - főleg nőknél - idéznek elő rokkantságot, életminőség-romlást és munkaképtelenséget a gyulladásos reumatológiai kórképek, amelyek a legtöbb esetben a 25. és a 30. életév között jelentkeznek. A betegek nyolcvan-kilencven százalékánál sikeresen alkalmazható biológiai terápiás készítmények ugyanakkor panaszmentessé tehetik őket és hosszú távon megállítják a betegség előrehaladását is - magyarázta Poór Gyula.

Gyerekkorban immunológiai és genetikai elváltozások miatt alakulhat ki ízületi gyulladás, aminek első tünete, hogy a gyermek valamelyik ízülete - jellemzően a térd - beduzzad anélkül, hogy bármilyen fizikai behatás érte volna. Ha a duzzanat néhány hét után sem múlik el, gondolni kell arra, hogy gyermekkori ízületi gyulladás lehet - mondta a főorvos.

A betegség a fiatal felnőttkorban általában a kezeken jelentkezik. Az első jele a reggeli kézmerevség, majd az lehet, hogy a kisízületek mindkét kézen megduzzadnak - fűzte hozzá Poór Gyula.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást