Csellengő fiatalokra vadásznak a rendőrök Budapest utcáin

Infostart
2010. október 18. 07:45
Csellengő, iskolakerülő fiatalokkal kapcsolatos akciósorozatot indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság - mondta az InfoRádiónak a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság már évek óta ellenőrzi azokat a helyeket, ahol rendszeresen megfordulnak fiatalok. Ezek az úgynevezett "csoportképző helyek": bevásárlóközpontok, aluljárók, játéktermek - magyarázta az InfoRádiónak a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Oláh László elmondta: idén ősztől főként az iskolaidőben csellengő fiatalokat ellenőrzik ezeken a csoportképző helyeken. Egy XIII. kerületi iskola pedagógusainak segítségével ellenőrzik a rendőrök a kóborló iskolásokat. Az osztályvezető hozzátette: nem klasszikus értelemben vett rendőri bűnellenőrzésekről van szó, hanem egy prevenciós, bűnmegelőzési programról.

Jellemzően 18. életévét be nem töltött fiatalokról van szó, és főleg a 13 és 16 év közötti korosztály az, amely leginkább kedveli azt a szabadságot, amelyet az iskolakerülés jelent. Vannak közülük olyanok, akik alkoholt és kábítószert is fogyasztanak, de komolyabb veszélyt jelent az, hogy - akár csak gyermeki csínyből is - kisebb-nagyobb bűncselekményeket követhetnek el - hangoztatta a vezető.

Egy extrém esetet is elmesélt: kollégái egy ellenőrzéskor egy játékteremben egy 9 éves fiút találtak, aki biliárdozott, de csak a táskájára felállva érte el az asztalt.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást