Ez okozhatta a vörösiszap-katasztrófát: elemezték a légifelvételeket

Infostart
2010. október 17. 08:30
A zagytározó átnedvesedett északi töltésfala miatt történhetett az Ajka melletti iszapkatasztrófa a Károly Róbert Főiskola szakértői szerint. Minderről Bíró Tibor dékán azután beszélt, hogy a főiskolán elemezték a hőkamerákkal és lézerekkel repülőgépről készített felvételeket.

Valószínűleg azért szakadt be az ajkai vörösiszaptároló gátja, mert az északi töltésfal átnedvesedett és megsüllyedt - mondta Bíró Tibor, a Károly Róbert Főiskola (KRF) dékánja, miután elemezték a levegőben speciális hőkamerákkal és lézerekkel készült felvételeket.

A gyöngyösi intézmény szakértői újabb felmérő repüléseket hajtottak végre a másik két hazai, almásfüzitői és mosonmagyaróvári timföldgyárak mellett található zagytározók felett - írja a Heol.hu. A dékán elmondta: erre elővigyázatosságból volt szükség. Rögzítették a két tározó töltéseinek jelenlegi állapotát, így egy újabb felmérés esetén már az egészen kis elmozdulások is láthatóvá válnak.

Az ajkai katasztrófa arra is figyelmeztetett, hogy a környezetre kockázatos anyagokat tartalmazó tározókat folyamatosan figyelni kell. Ha félévente sor kerül a légi megfigyelésekre, akkor elkerülhető a baj - hangsúlyozta Bíró Tibor dékán.

A katasztrófavédelem kérésére már nem csak a vörösiszapos, hanem az ország összes zagytározójának állapotát is felülvizsgálják a környezetevédelmi és vízügyi szakemberek. Sorra kerül majd a Lőrinciben lévő is, ahol a meddőket más káros hulladékokkal "komposztálják". Az eredmények függvényében akár ezekről is gyűjthet majd a levegőből adatokat a KRF.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zajlik a kármentés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást