Audrey Hepburn az árverésen

InfoRádió / MTI
2010. október 17. 21:24
Jelentős összeget, 430 ezer eurót - mintegy 118 millió forintot - fizettek azért az Audrey Hepburnt ábrázoló, 10 bélyegből álló blokkért, amelyet a hét végén árvereztek el Berlinben.

A bevételt teljes egészében jótékonysági célra fordítják, részben gyermekek oktatására a Szaharától délre elterülő afrikai országokban. Az összegből részesül az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF németországi tagszervezete is.

A Német Posta 2001-ben 14 millió példányban nyomtatta ki azokat a bélyegeket, amelyek a belgiumi születésű, angol-holland színésznőt ábrázolják Holli Golightlyként az 1961-ben készült Álom luxuskivitelben című filmből, amint hosszú, fekete cigarettaszipkát tart a szájában, arcán szemérmes mosollyal.

Sean Ferrer, a világhírű filmsztár fia utólag azonban nem engedélyezte a kiadást: arra hivatkozott, hogy a bélyegen szereplő felvételt megváltoztatták, az eredetin ugyanis napszemüveg lóg anyja szájából. Indítványozta, hogy vagy az utóbbit használják fel, vagy egy másik fotót.

A német kormány elrendelte a bélyegek megsemmisítését, ám néhány blokk fennmaradt. Most azt az egyet bocsátották árverésre, amelyet 2001-ben Ferrernek küldtek jóváhagyásra. Korábban öt hasonló bélyeget árvereztek el, az egyikért 173 ezer eurót (47 millió forint) fizettek.