Vörösiszap: vízzel és ecettel takaríthatnak a visszaköltözők

Infostart
2010. október 16. 18:33
A házfalakról vízzel, a berendezési tárgyakról mosószerrel kell letakarítani a vörösiszap okozta szennyeződést Devecserben és Kolontáron - javasolja a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa azoknak, akik szeretnének visszaköltözni elöntött házukba.

A vas-oxid tartalmú vörösiszap és a lúg a házak falában nem tesz kárt, sok vízzel és a hagyományos tisztítószerekkel le lehet mosni - mondta az InfoRádiónak Kótai László, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa, aki szerint az egyéb tárgyakat ecetes vízzel is meg lehet tisztítani.

Devecserben és Kolontáron mindent le kell takarítani, amit az iszap elért, hogy az ott élők ne legyenek porterhelésnek kitéve. A kertekből és az udvarokról is fel kell szedni a szennyező anyagot, amire most gipszet hordanak, hogy megkösse a száradás során felszabaduló port - tette hozzá a szakértő.

Kótai László elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják, mekkora terhelést okoz az iszap az elöntött földeken. Az előzetes eredmények szerint csupán minimálist, ami beszántás, beásás után nem fog gondot okozni - jegyezte meg.

Az MTA munkatársai a szennyezett területről körülbelül félezer mintát vesznek a következőkben, hogy átfogó képet kapjanak a talaj állapotáról. Azt is vizsgálják, hogy az idő előrehaladtával változik-e a terhelés, lejjebb süllyed-e az iszap - ebből derül ki, hogy mekkora mélységben kell talajt cserélni.

A folyóvizekkel kapcsolatban Kótai László elmondta: a patakokba, folyókba került vörösiszap komponensei nem olyan veszélyes anyagok, mint a lúg, ezért az nem jelent komoly veszélyt, és az öntisztulási folyamat következtében egy-két éven belül helyreállhat az élet.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást