Mit építenek a katonák Devecserben?

InfoRádió / MTI
2010. október 16. 11:14
Devecserbe települt át Kolontárról a kárfelszámolási parancsnokság, mert az iszapkatasztrófa sújtotta térségben szombattól a Veszprém megyei kisvárosban összpontosul a kármentesítés.

Az MTI tudósítója szombaton, a még mindig zárt településre bejutva a távozóban lévő katasztrófavédelmi vezetőktől megtudta, azért telepítik át a vezetési pontot, mert Kolontáron az operatív védekezési munka befejeződött, jelenleg a tereprendezést, a hidak, csatornák és közművek helyreállítását, valamint a vörösiszap eltakarítását, illetve a már elbontott lakóházak törmelékeinek elszállítását végzik.

Közlésük szerint az előző nap visszaérkezett mintegy félezer lakos ellátása is kisebb feladatot igényel, míg Devecserben ötezer embert kell ellátni védőeszközökkel, illetve négyszáz kitelepített ügyét kell koordinálni. Sokkal összetettebb feladat lesz a múlt hétfőn történt katasztrófa során elöntött 21 utcában a kárfelszámolás, valamint a megsérült lakóházak állapotának felmérése - mondták.

Kolontáron egy új, harminc tonna teherbírású híd építésébe kezdtek a katonák, az ehhez szükséges faanyagok kiszállítása folyamatban van. Már elkészült az új vasúti pályaszakasz, a síneket lefektették - tapasztalta az MTI tudósítója Kolontáron járva szombat délelőtt.