Ilyen lesz a családbarát új adórendszer - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. október 16. 21:49
Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottat nevezett ki a kormányfő. Kármentő bizottság foglalkozik a vörösiszap-katasztrófa kárainak enyhítésére érkezett adományok koordinálásával. A nap legfontosabb hírei.

Megtárgyalta és az országgyűlés elé terjesztette a jövő évi adótörvény-javaslatot és a második akciótervet a kabinet. Ugyancsak beterjesztette a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslatot, amely a két szervezet összevonásával létrejövő egységes adó- és vámhivatal működését hivatott szabályozni. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: az indítványok sürgős tárgyalását kérik; a vita október 25-én kezdődik. A válságadók bevezetéséről szóló képviselői önálló indítványt már hétfőn elfogadhatja a parlament. Szintén a parlament elé kerül az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvénymódosítás, amely szerint az Országgyűlés a jelenlegi 6 helyett 9 évre választaná meg a legfőbb ügyészt.

Már az országgyűlés honlapján is olvasható az adótörvény tervezet. A kormány indítványa szerint jövőre 16 százalékos lesz a személyi-jövedelemadó, amit a szuperbruttó bérből vonnak le. A javaslat az eddiginél nagyobb kedvezményeket ad a gyermekes szülőknek. Csökken az adójóváírás mértéke és a jövedelemhatár is: jövőre legfeljebb 12.100 forint lesz a jóváírás, amelyet teljes mértékben évi 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig lehet érvényesíteni. Jelentősen egyszerűsödnek az adóelőleg szabályok, illetve bővül azoknak a köre, akiknek nem kell bevallást benyújtaniuk. A tárca sajtóosztálya azt is közölte: a kedvezményezettek köréből nem kerül ki az utazási bérlet, a hidegétkeztetés és az iskolakezdési támogatás.

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíj-pénztárakba befizetőket. Selmeczi Gabriella azt mondta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban. Török Zsolt az MSZP szóvivője úgy fogalmazott: cinikusnak tartják, hogy a kormány előbb ellopta a ma 20-as, 30-as, 40-es korosztály majdani nyugdíját, majd a nyugdíjak védelmére miniszterelnöki biztost neveznek ki.

Kármentő bizottságot hozott létre a kormány; a testület tagjai döntenek arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokra hol van a legnagyobb szükség. A bizottságot Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke vezeti. Közben befejezték a tájékozódást az iszapkatasztrófa sújtotta térségben az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet munkatársai. A szakértők szerint a magyar hatóságok jól kezelték a veszélyhelyzetet.

Tartalmas politikai vitáról számolt be az MSZP megújulásáról tartott választmányi ülés után a testület elnöke. Simon Gábor elmondta: többen egyetértettek azzal, hogy a hagyományos és a modern baloldaliságot egyszerre kell képviselni, és az MSZP jövőbeli hitelességének egyik záloga az erkölcsi tisztaság. Tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc világossá tette, hogy nem akar új pártot alapítani, és nem kíván szakítani az MSZP-vel, vagy szembe menni az országos elnökséggel.

A párt teljes megújítása mellett döntött az Magyar Demokrata Fórum országos választmánya. Az MDF közleménye szerint elképzelhető, hogy a rendszerváltó párt még a nevét is megváltoztatja. Az MDF általános tagrevíziót rendelt el, valamint az Állami Számvevőszék javaslatainak figyelembevételével módosította pénzügyi és gazdálkodási szabályzatát. A választmány arról is döntött, hogy rövidesen teljes tisztújítást tartanak.

Mától igényelhető az a támogatás, amelynek keretében 1 és 400 millió forint közötti összeget lehet igényelni új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez. A támogatás utófinanszírozó, vagyis a felhasználónak előre meg kell venni a gépet és a számla benyújtásával lehet kérni a támogatást. A kérelmeket március 31-ig lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak.

Oroszországban 9 ember halt meg a heves esőzések utáni áradásokban. Hírügynökségi jelentéseszerint 17 falut öntött el a víz a Krasznodári területen, ahol csak csónakkal, illetve helikopterekkel lehet megközelíteni a veszélyben lévő 1400 lakót. 300 embert már kimentettek a területről. Az áradások a közlekedésben is komoly fennakadásokat okoztak.