Ez a vélemény Orbán Viktorról külföldön

InfoRádió / MTI
2010. október 16. 17:45
Az "egyre autokratikusabban kormányzó magyar miniszterelnök egyre nagyobb népszerűségnek örvend" - írja Orbán Viktorról a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadásának szombati száma. Egy szlovák publicista szerint viszont Orbán művelt, intelligens, ügyes, van tehetsége ahhoz, hogy kiépítsen egy erős politikai pártot, van türelme a vereségek után, van retorikai képessége.

Budapesti keltezésű írásának címe szerint a tekintélyes svájci lap ausztriai és magyarországi tudósítója, Charles E. Ritterband "homályosnak" látja a miniszterelnök gazdaságpolitikai koncepcióját. Régi populizmus új államférfiúi köntösben - állt az alcímben. Az "egyre autokratikusabban kormányzó magyar miniszterelnök egyre nagyobb népszerűségnek örvend" - fogalmazott a bevezetőben a Neue Zürcher Zeitung tudósítója.

Orbán Viktor második gazdasági akciótervről szóló beszédéről beszámolva felidézte, hogy a kormány válságadókat készül bevezetni. Az eladósodás és a megszorítások politikájának véget kell vetni. Meg kell akadályozni az államadósság növekedését, egyúttal biztosítani kell, hogy az ország ne szoruljon nemzetközi hitelezőkre. A miniszterelnök ismét elkötelezte magát a 3,8 százalékos idei és a 3 százalékos jövő évi hiánycél mellett és kijelentette, hogy élénkíteni kell a gazdasági növekedést. "Azt a kérdést, hogy miként fogja ezt a mutatványt népszerűtlen intézkedések nélkül végrehajtani a kormány, nyitva hagyta" - vélekedett a szerző. Végül Orbán Viktor "egy populista megjegyzésről sem akart lemondani: egymillió munkahellyel és egymillió gyermekkel többre van szükség Magyarországon" - írta.

Újabb Fidesz-siker az önkormányzati választáson

Paul Lendvai ausztriai publicista nemrég megjelent könyvében azzal érvelt, hogy a Fidesz a választási rendszer többségi erőviszony irányába ható jellemzőinek köszönheti kétharmados parlamenti többségét, s hogy valójában a választásra jogosultak egyharmada szavazott csak a pártra. Tény azonban az is - tette hozzá a tudósító - , hogy azóta az önkormányzati választásokon is csaknem minden város és falu közgyűlésének irányítását a Fidesz vette át és Szeged kivételével a nagyobb városokban is ők adják a polgármestereket.

Bár csak a magyarok kisebb része szavazott rá, a miniszterelnök egyre nagyobb népszerűségnek örvend - mondta a lapnak Szentpéteri-Nagy Richárd, a Corvinus Egyetem politológusa. A múlt heti környezeti katasztrófa utáni fellépése tovább növelte a lakosság Orbán Viktorral szembeni rokonszenvét, ugyanis egy határozott fellépésű "erős emberre" vágytak, aki egyszerű recepteket kínál.

A politológus szerint amikor a parlamentben kihirdette Bakonyi Zoltánnak, a MAL vezérigazgatójának "leváltását", gyakorlatilag egy rendőrfőnök vagy főügyész szerepét öltötte fel a miniszterelnök. De az elemző szerint éppen ezzel szerzett pontokat a korrupciós ügyek és más visszásságok napvilágra kerülése után következményeket mindannyiszor hiába váró lakosságnál - írta a Neue Zürcher Zeitung.

Orbán "művelt, intelligens, ügyes"

Egy vezető szlovák publicista jóval előnyösebb színben láttatja Orbán Viktort. Véleménye szerint a sikeres magyar miniszterelnököt alaptalanul állítják be úgy, mintha "populista, antikapitalista politikus lenne, aki veszélyezteti a sajtót, a szabadságot, az egész jogállamiságot".

"Valamit tudok róla. Tisztelem, hogy mindig a kommunisták ellen volt, akkor is, amikor ez még nem volt könnyű. Javára írom azt is, hogy sok más politikussal ellentétben művelt, intelligens, ügyes. Jó tulajdonságai közé sorolom, hogy van érzéke a nemzethez, tehetsége ahhoz, hogy kiépítsen egy erős politikai pártot, van türelme a vereségek után, van retorikai képessége és szenvedélyesen szereti a futballt" - írta szombaton az Új Szó című pozsonyi napilapban Stefan Hríb, vezető szlovák publicista.

"Nem tűnt politikai monstrumnak"

Azt állítja: interjú készítés közben szerzett személyes tapasztalata Orbánnal kedvező. "Válaszolt a kérdésekre, nem kerülte meg őket, szellemes volt és ésszerűen nyitott. Egyáltalán nem tűnt politikai monstrumnak, aki saját hatalma érdekében feláldozza a szabadságot vagy hazája fejlődését. Ilyen monstrumokat itt, Szlovákiában ismerek" - jegyzi meg a publicista.

Rámutat: hogyha a mai Magyarországról szóló kommentárokat olvassa, ha liberális barátait hallgatja, egészen más képet kap. "Ez az Orbán populista, antikapitalista politikus, aki veszélyezteti a sajtót, a szabadságot, az egész jogállamiságot. A barátaim olyan hamisítatlan Magyarország-féltéssel írnak erről, hogy nincs okom kételkedni bennük. Akkor hogy is állunk Orbán Viktorral?" - teszi fel a kérdést.