Ezt várják az új összetételű Fővárosi Közgyűléstől - a nap hírei

Infostart
2010. október 15. 21:07
Megkezdődött a termelés újraindítása az ajkai timföldgyárban. Az oldalsó tükrök hibája miatt több mint 110 ezer autót hív vissza a Suzuki. A nap legfontosabb hírei.

A közérdekre alapuló új rendszer kiépítéséről beszélt a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: az emberek azt várják az új vezetéstől, hogy számolja fel a korrupciós ügyeket és büntesse meg a felelősöket. Az alakuló ülésen a főpolgármester arról beszélt, hogy kétséges a főváros jövő évi finanszírozhatósága. Tarlós István azt mondta: a legújabb adatok szerint a BKV külső-belső adósságállománya eléri a 800 milliárd forintot. Az MSZP-frakció vezetője azt mondta: reméli, hogy Tarlós István nem készül megszorításokra. Horváth Csaba hozzátette: a főváros mérleg szerinti eredménye pozitív, így nem igaz, hogy Budapest csődközeli helyzetben van.

Megkezdődött a termelés újraindítása az ajkai timföldgyárban. Petróczi Tímea, a Magyar Alumíniumtermelő Zrt.-t felügyelő kormánybiztos szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: az üzem kedden érheti el a teljes kapacitást. A hivatalos kormányzati oldalon közzétett legfrissebb összesítés szerint 31 házat kell lebontani a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron; a lakók folyamatosan költöznek vissza a faluba, péntek délután 3 óráig 300-an tértek haza. A rendőrség Bakonyi Zoltán cégvezető után újabb gyanúsítottat hallgatott ki az iszapkatasztrófa ügyében. A tragédia 9 halálos áldozatot követelt, a sérültek közül még 43-an vannak kórházban, 1 embernek életveszélyes, hatnak súlyos az állapota. Közben folyamatosan érkeznek az adományok és a felajánlások a károsultaknak; az OTP Bank azonnali segítségként 50 millió forintot utal a Magyar Kármentő Alap számlájára.

Már hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés a válságadók bevezetéséről szóló képviselői önálló indítványt. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság soron kívüli ülésén bejelentette: már benyújtották a parlamentnek az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslatukat. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta: a Fidesz-frakció a házszabálytól való eltérést kezdeményezte, és kérte, hogy már hétfőn tűzze napirendre, tárgyalja meg és döntsön is a parlament a törvényjavaslatról. A házszabálytól való eltérést a KDNP, az MSZP és a Jobbik támogatja, míg az LMP nem, mert a párt szerint egyeztetésre lenne szükség az előterjesztésről.

Azonnali tárgyalási lehetőséget kért a nemzetgazdasági minisztertől a válságadó miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség. Vámos György, a szervezet főtitkára az InfoRádióban azt mondta: támogatja a nemzeti együttműködés programját, és elfogadja, hogy szükség van rendkívüli intézkedésre, a kormányfő bejelentése azonban - amit semmiféle egyeztetés nem előzött meg - váratlanul érte őket.

Elővásárlási jogot teremt az államnak a spekulációs célú földszerzések megelőzéséért a kormány - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Ángyán József Berettyóújfaluban, egy szakmai rendezvényen hangsúlyozta: az állami tulajdonba került földeket a helyi közösségeknek adnák bérbe.

Januártól önkéntes tartalékos katonák veszik át a laktanyák őrzését - jelentette be a honvédelmi miniszter Békéscsabán. Hende Csaba elmondta: az őrzés-védelmet olyan katonák végzik majd, akik teljes lövészkiképzésen estek át; a szolgálatot pedig gépkarabéllyal felszerelve látják el. A miniszter már elfogadta az új tartalékos rendszer kialakításának koncepcióját, amely szerint 2014-ig több lépésben összesen 6-8 ezer fős tartalékerőt hoznak létre.

Az MSZP szerint csak gesztusértékű intézkedések történtek a választások óta az egészségügyben. A párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke azt mondta: aggályokat vet fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hatáskörének átszervezése is. Kökény Mihály úgy fogalmazott: a Fidesz az egészségügy rendbetétele helyett politikai tisztogatással és klientúraépítéssel foglalkozott az elmúlt hónapokban.

A Fehér bot napja alkalmat teremt arra, hogy a társadalom felfigyeljen a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére; erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszélt a vakok világnapján tartott ünnepségen Budapesten. A Vakok Állami Intézetében az államfő felesége, Schmittné Makray Katalin nyitott meg több kiállítást.

Az oldalsó tükrök hibája miatt több mint 110 ezer autót hív vissza a Suzuki - jelentette a Kyodo News japán hírügynökség. A visszahívás összesen 5 modellt érint, köztük a Magyarországon gyártott Swiftet is. Az intézkedés a 2007 májusa és 2009 szeptembere között gyártott Swift, SX4, MR Wagon, Cervo, valamint a Suzuki által a Nissan számára összeállított Moco típusú autókra vonatkozik.