Ágyúkat telepítettek Devecserbe és Kolontárra

Infostart
2010. október 15. 20:11
A kolontári lakosok visszatelepülése 12.00 órától folyamatosan, zavartalanul zajlik. Kolontárra 3 hangágyút telepítettek. Devecserbe további 6 hangágyú kerül, hogy a lakosság tájékoztatása gyorsabb legyen.

A Megyei Védelmi Bizottság rendeletének megfelelően a kolontári lakosok visszatelepülése 12.00 órától folyamatosan, zavartalanul zajlik, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a helyi polgárőrség segítségével Ajkáról, Devecseren át. A visszatelepülők létszáma a 15.00 órai adatok szerint mintegy 300 fő volt.

A visszatelepülők a porálarcot és annak használati utasítását az autóbuszokon megkapják. Az egyéni visszatelepülők (saját személygépjárművükkel) szintén Devecser irányából érik el Kolontárt, az "Ellenőrző Átengedő Pontokon" helyi polgárőrök segítik a torlódás elkerülését, illetve itt történik meg a védőfelszerelések átadása.

A Farkasgyepűi Tüdőgondozó Intézet a kármentesítésben, mentésben résztvevők, valamint a lakosság számára ingyenes inhalációs terápiát szolgáltat. Az inhalációs terápia 5 perces, légutakat nyugtató, gyulladáscsökkentő kezelés.

Az átszakadt tároló gátjának további mozgása, és az újabb iszapömlés veszélye miatt a Nyugat-Dunántúli Régió és a Közép-dunántúli Régió hat megyéjében további mentőegységek állnak készenlétben.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hat darab devecseri, jelenleg állami tulajdonban lévő volt honvédségi ingatlan térítésmentes átadásáról rendelkezett.

Kolontárra 3 hangágyút telepítettek. Devecserbe további 6 hangágyú kerül, hogy a lakosság tájékoztatása gyorsabb legyen.