Mikola: "Évtizedes távlatban gondolkozunk"

Infostart
2010. október 14. 13:33
Az alapellátás fejlesztésére kell leginkább hangsúlyt fektetni - véli Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke.

A jelenlegi szűk gazdasági mozgástérben az alapellátás fejlesztésének elsőrendű fontosságúnak kell lennie - mondta a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencia szünetében Mikola István.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke a "talált" 27,5 milliárd forintról azt mondta: tudtak arról, hogy 2007-2008-ban 22 milliárd forintos megtakarítás keletkezett, ezt az összeget, kiegészítve néhány egyéb forrással, a beszállítók irányába meglévő tartozások kiegyenlítésére kívánják fordítani.

Mikola István szerint ugyanakkor nem elegendő csupán a konszolidáció, az egészségügy feltőkésítésére van szükség. A politikus azt elismerte, hogy a tőkésítéshez legalább 1000 milliárd forintra lenne szükség, és jelenleg nincs erre forrás, de mint mondta: "évtizedes távlatban gondolkoznak".

A politikus beszélt arról is, hogy a kormány a közigazgatási rendszer átalakításával az egészségügy fenntartói felelősségi körét is átrendezi. Példaként említette, hogy a megalakuló Megyei Közigazgatási Hivatalok átveszik a forráshiányos önkormányzatoktól a kórházak fenntartásának gondját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást