Melyik felsőoktatási intézménybe érdemes jelentkezni? - Hetilapszemle

Infostart
2010. október 14. 10:40
A Heti Válasz szokásos éves felsőoktatási rangsorát ismerteti, míg a Figyelő többek között a digitális átállással foglalkozik.

A Heti Válasz szokásos éves felsőoktatási rangsorát ismerteti. A listából kiderül, hogy melyik diploma ér a legtöbbet, melyik iskolákat preferálják a munkáltatók vagy a fejvadászok, és hová érdemes jelentkezni. Az összesítésből kiderül, hogy a gépészmérnöki képzést biztosító tanintézmények közül, immáron harmadszor is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem teljesített legjobban, ide jelentkeztek a legtöbben, és az innen kikerülő diplomások iránt a legnagyobb a kereslet. A turizmus-vendéglátás szakpárt indító képzések esetében van változás, az eddigi listavezető Budapesti Gazdasági Főiskolát megelőzte az e képzésben debütáló Budapesti Corvinus Egyetem. Tanulságos a kommunikáció szakokat összehasonlító elemzés is, amelyből kiderült, hogy e képzések száma csaknem a negyedével esett vissza. Az ELTE még mindig vezeti a rangsort, az iskola az összes vizsgálati szempont szerint javított, ezzel immáron negyedik éve őrzi pozícióját.

A digitális átállással foglalkozik a Figyelő. A Budapesti Corvinus Egyetem szakértőinek elemzése szerint, miközben hamarosan Magyarországon is megtörténik az analóg "lekapcsolás", még csaknem 800 ezer háztartásnak nincs digitális televíziós előfizetése. A tét az, hogy ez a kör milyen gyorsan és mekkora társadalmi költséggel tud átállni. Az ugyanakkor biztos, hogy az Európai Unió irányelveinek és a vállalt kötelezettségeknek megfelelően 2011 végéig Magyarország egész területén át kell állni a digitális vételi módra. A szakemberek úgy vélik: nem a lefedettség az akadálya annak, hogy zökkenőmentes legyen az átállás, sokkal inkább a megfelelő piaci feltételek és a technológiai háttér biztosítása, valamint a digitális vételhez szükséges eszközök (elsősorban az úgynevezett set-top-boxok) megvásárlását segítő támogatások forrásainak előteremtése kihívás az állam számára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást