Ausztria: "Gyerekeknek semmi keresnivalójuk a börtönben"

InfoRádió / MTI
2010. október 14. 19:51
Újabb menekültügyi eljárás okozott felháborodást csütörtökön Ausztriában.

A hatóságok egy pszichiátriai kezelés alatt álló örmény nőt és 14 éves lányát akarták visszatoloncolni Magyarországra hosszas eljárás után. A nőt szerdán őrizetbe vették és a lányt is el akarták hozni az iskolából, de nem találták. A gyermek tartózkodási helye másfél napja ismeretlen.

A múlt héten egy nyolcéves ikerpárt és apjukat fegyveres rendőrök jelenlétében vették kitoloncolási őrizetbe, majd mindhármukat hazaküldték Koszovóba, ezzel elválasztva őket a Bécsben pszichiátriai kezelés alatt álló anyától.

Jogvédő szervezetek tiltakoztak a rendőrség mindkét eljárása miatt és Heinz Fischer köztársasági elnök is megszólalt az ügyben.

A múlt heti eset után Maria Fekter belügyminiszter elismerte, hogy az idegenrendészet nem megfelelően járt el. Bejelentette, hogy a jövőben "humánusabban" lép fel a hatóság, így például kisgyermekes családokért nem küldenek egyenruhás rendőröket.

Az örmény Roza M. 2006-ban Magyarországon át érkezett Ausztriába a lányával együtt. Ausztriában az Európai Unió Dublini Egyezménye alapján elutasították a menekültkérelmét. Az egyezmény szerint az EU területén belül az az ország illetékes a menekültjogért folyamodók ügyében dönteni, amelyiknek a területén először benyújtották a kérvényt. Roza M. esetében a magyar hatóságok illetékesek - közölték az osztrák szervek. Többszöri fellebbezés után idén májusban az osztrák alkotmánybíróság is elutasította a nő keresetét, így szeptemberben el kellett volna hagynia az országot.

A nőt pártfogásába vevő osztrák segélyszervezet, a Volkshilfe szerint Roza M. a menekülés alatt súlyos lelki megrázkódtatásokon ment át, kezelésre szorul és fennáll a veszélye annak, hogy öngyilkosságot követ el. A szervezet rámutatott, hogy az eljárás négy éve alatt a gyermek jól beilleszkedett és jó tanuló volt, ráadásul a kiutasítást és anyja őrizetbe vételét, a bezárással fenyegetést traumaként élheti meg.

A rendőrség a bírálatokra válaszolva többek között rámutatott, hogy az ügy négy évig feküdt az alkotmánybíróság előtt.

Az Amnesty International, a Volkshilfe, az SOS Gyermekfalvak és a katolikus Caritas csütörtökön együttesen az államfőhöz fordultak. Heinz Fischer a személyes meghallgatást követően a segélyszervezetek álláspontjához csatlakozva azt szorgalmazta, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kapjon helyet az osztrák alkotmányban. "Gyerekeknek semmi keresnivalójuk a börtönben" - jelentette ki.

Nem ez az első alkalom, hogy az osztrák menekültügy és idegenrendészet bírálatok kereszttüzébe került. A menekültstátusért ugyancsak sikertelenül folyamodó koszovói Zogaj család sorsát éveken át követte figyelemmel a közvélemény.

A család Ausztriában tartózkodó tagjainak júliusban nyolc éven át húzódó jogi eljárás után kellett végleg elhagyniuk Ausztriát. Az eljárás összetettsége és hosszadalmas volta mellett bírálatok érték a hatóságokat és a belügyminisztert azért is, mert a család Ausztriában jól beilleszkedett lakhelye közösségébe, míg Koszovóban lerombolt ház és nélkülözés várta őket.