Újabb ágazatokra vet ki válságadót a kormány - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. október 13. 21:05
Újabb ágazatokra akar három évre szóló válságadót kivetni a kormány. A miniszterelnök Budapesten, a Széll Kálmán Alapítvány Hogyan tovább, Magyarország? című rendezvényén ismertette a második akcióterv főbb pontjait.

Orbán Viktor azt mondta: a javaslatról pénteken tárgyal a kormány, az előterjesztést pedig hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek. A kormányfő bejelentette: az igazságosabb közteherviselés jegyében a telekommunikációs ágazattól évi 61 milliárd, az energiaszektortól évi 70 milliárd, a kereskedelmi láncoktól pedig évi 30 milliárd forintnyi adót szednek be. Orbán Viktor hangsúlyozta: a válságadó három évre szól, és sávos kivetésű lesz, vagyis a kisebb cégek kevesebbet fizetnek majd. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy átalakítják a magán-nyugdíjrendszert, ahová most havi 30 milliárd forint áramlik. Hangsúlyozta: a mostani, válságos helyzetben ezt képtelen elviselni az ország, így oda november elsejétől - 2011 végéig - felfüggesztik az utalásokat, a rendszer jövőjére vonatkozó, valamint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépést szabályozó törvényeket pedig még az idén megalkotják. A kormányfő azt is közölte: a jövőben nem kötnek új PPP-szerződéseket, a még meg nem kezdett beruházásokat felfüggesztik, a folyamatban lévőket pedig újratárgyalják.

Megdöbbent a pénztárszövetség

Az ötvenes éveket idéző, burkolt államosításnak tartja a kormányfő által ismertetett, a magán-nyugdíjpénztárakat érintő tervezett intézkedéseket a Stabilitás Pénztárszövetség. A szervezet főtitkára közölte: mély megdöbbenéssel fogadta Orbán Viktor bejelentését, amely - ahogy fogalmazott - végeredményben a több mint három millió magán-nyugdíjpénztári tag több mint 2.700 milliárd forintos vagyonának elvonását jelenti. Juhász Istvánné hozzátette: nemzetközi szinten is fel kívánnak lépni az ügyben.

Már kilenc áldozata van az iszapömlésnek

Eddig mintegy 500 millió forintot fordítottak a védekezésre a vörösiszap-katasztrófa által érintett helyi önkormányzatok - mondta a Veszprémbe kihelyezett kormányülés után Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa. A tájékoztatón a belügyminiszter arról beszélt, hogy legkorábban pénteken térhetnek vissza otthonaikba a katasztrófa miatt kiköltöztetett kolontáriak, akkorra fejeződik be ugyanis a területet védő új gát végleges kiépítése. Pintér Sándor hangsúlyozta: az épülő védmű már jelenleg is képes lenne egy újabb iszapömléstől megvédeni Kolontárt és Devecsert, így a települések kitelepítésére vonatkozó vészhelyzet elhárult. Közben kilencre emelkedett a vörösiszap-katasztrófa halálos áldozatainak száma, miután elhunyt az az idős kolontári lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak. A sérültek közül még mintegy 50-en vannak kórházban, több ember állapota súlyos vagy életveszélyes.

Tarlós a kormányfővel tárgyal a főváros adósságairól

A főpolgármester szerint állami beavatkozás nélkül nem látszik kezelhetőnek Budapest forráshiánya és adósságállománya. Tarlós István közölte: jövő héten tárgyal Orbán Viktor kormányfővel a kérdésről, Budapest finanszírozhatóságának vizsgálatára pedig az Állami Számvevőszéket kérik fel. Úgy vélte: nemcsak pénzügyi támogatásról, hanem bizonyos feladatok átvállalásáról is szó lehet. A főpolgármester megismételte: rendkívül aggasztó a helyzet, a napi működés még nincs veszélyben, de a jövő évi költségvetés igen.

Fellebbezett a Mol

Fellebbezett a Mol az Európai Bizottság júniusi döntése ellen, amely szerint a magyar kormánnyal kötött 2005-ös megállapodás és a bányászati törvény 2008-as módosítása az uniós szabályokkal ellentétes pénzügyi előnyt jelentett az olajtársaság számára. A Mol jogellenesnek minősített, mintegy 30 milliárd forintos támogatást a kamatokkal együtt már befizette a központi költségvetésbe, mert erre a fellebbezéstől függetlenül köteles volt.

Kevesebb lesz idén a bor

Jövő héten, de legkésőbb a hónap végére minden borvidéken befejeződhet a főszüret - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba az InfoRádióban elmondta: szeptemberben tovább csökkent a várható szőlőmennyiség, így az előzetes becslések szerint az idén kevesebb mint 2,5 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe, a tavalyi három millióval szemben.

Elítélték Budaházyt

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt a Fővárosi Ítélőtábla. A másodfokú eljárás helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatát, amelyben egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetést szabtak ki Budaházy Györgyre, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt. A más súlyos bűncselekmények, a többi között országgyűlési képviselők elleni terrorcselekmények vádjával több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő férfi tagadta bűnösségét.