Új választást kell tartani az egyik kispesti választókerületben

InfoRádió / MTI
2010. október 13. 14:16
Meg kell ismételni Kispest 5-ös számú egyéni választókerületében a képviselő-választást - így döntött szerdai végzésében a Fővárosi Bíróság.

Az október 3-i önkormányzati választáson Budapest XIX. kerületének 5-ös számú egyéni választókerületében az MSZP-s Kránitz Krisztián nyert 732 szavazattal, a második a Fidesz-KDNP-s Dódity Gabriella lett, aki 728 szavazatot kapott.

A bíróság indoklása kitér arra: Budapest XIX. kerületének Helyi Választási Bizottsága (HVB) a 2010. október 3-ára kelteztetett határozatával megállapította, hogy a kispesti 5-ös számú egyéni választókerületi képviselő-választás eredményes volt, az e szavazókörökben leadott érvényes szavazatok közül a legtöbb - szám szerint 732 - szavazatot az MSZP képviselőjelöltje kapta.

Az első fokú határozat ellen a kérelmező jelölő szervezet október 5-én nyújtott be fellebbezést a HVB útján a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB).

A kérelmező fellebbezése folytán eljárt FVB az október 7-én kelt határozatával a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A bíróság egyebek mellett megállapította, hogy az eredmény rögzítésére október 4-én 03:33:29 órakor került sor, tehát tévesen, a törvény megsértésével tüntette fel az első fokon eljáró HVB határozata meghozatala keltezéseként az október 3-át.

A bíróság egyetértett a kérelmezővel, hogy a fentiekre tekintettel a HVB a határozata dátumát nem a határozathozatal napjában állapította meg, ezzel egy nappal lerövidítette a törvény szerint rendelkezésre álló fellebbezési határidőt.

A bíróság rámutatott, hogy a kérelmező jogorvoslati kérelmét - a tekintetben, hogy fennállhat a lehetősége annak, hogy a választási eredmény nem korrekt -, érdemben megvizsgálni nem tudta, erre figyelemmel a bíróság megsemmisítette a HVB eredményt megállapító határozatát és az egyéni képviselőválasztás megismétléséről döntött.