Délután háromkor feloldják a devecseri készültséget

InfoRádió / MTI
2010. október 13. 12:46
Délután háromkor feloldják a kitelepítési készenlétet Devecserben - közölte a Veszprém megyei város polgármestere.

Toldi Tamás azt mondta, hogy a készenléti állapot feloldásáról a védelmi bizottság délutáni ülésén születik hivatalos döntés, de a lakosság már tud róla. Hozzátette, hogy a katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is érvényben marad.

A városban az ajkai iszaptározó újabb sérülése miatt múlt szombat reggel rendelték el a kitelepítési készenlétet.

A városvezető azt mondta, hogy a tervek szerint Kolontár lakossága pénteken térhet vissza a településre, akkora ugyanis befejeződik az újabb gátszakadás elleni védekezés összes munkálata.

Délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai megtekintették a vörösiszap okozta károkat. A polgármester elmondta: a kormányfő ígértet tett arra, hogy a kormány mindenkinek, aki a katasztrófában kárt szenvedett, segítséget nyújt.

A kormány jogi segítséget ad a városvezetésnek és az embereknek, hogy érvényesítsék kártérítési igényüket a Mal Zrt.-vel szemben - fűzte hozzá.

Toldi Tamás közölte, hogy már kijelölték azt a területet, ahová felépítenék az új lakóparkot, ahová a megsemmisült házak tulajdonosai költözhetnek. A Sümeg felé vezető úton, Devecser határában több típusterv alapján választhatnak majd az emberek, hogy milyen jellegű házat építsenek a számukra.

A polgármester szólt arról is, hogy a kormányfői ígéret szerint az új házak építésén túl üres állami lakásokba is beköltözhetnek a kárt szenvedett lakosok.

Toldi Tamás azt mondta, hogy folyamatosan kapják a segélyadományokat, de leginkább védőfelszerelésekre, védőeszközökre, valamit tartós élelmiszerre van szükség. A helyreállítás után bútorokat és berendezési tárgyakat, műszaki eszközöket várnak, de arra kérik az adománygyűjtőket, hogy azokat egyelőre ne szállítsák ki a településre, mert nem tudják a raktározást megoldani.