Már százmillió forint befolyt a kármentő alapba

Infostart
2010. október 12. 15:44
Rövid idő alatt több mint 100 millió forint gyűlt össze a Magyar Kármentő Alapban a Veszprém megyei iszapkatasztrófa károsultjainak javára - jelentette be Szijjártó Péter.

Adójóváírást kapnak azok, akik adományt fizetnek be a Magyar Kármentő Alapba az iszapkatasztrófa károsultjainak javára - jelentette be a Parlamentben a miniszterelnök szóvivője. Az erről szóló javaslat már a kormány előtt van - tette hozzá Szijjártó Péter.

Az alapból biztosítják a rászorulók lakhatását és ellátását, és ebből finanszírozzák a közterületek, illetve a természeti környezet helyreállítását. Az adományok felhasználásáról a helyi önkormányzatok és a védelmi bizottságok vezetőivel közösen döntenek. Minden felajánlást ezekre a célokra fordítanak, az alap működési költségeit az állam állja - hangsúlyozta a miniszterelnöki szóvivő.

A Magyar Kármentő Alapba másfél banki nap alatt több mint 100 millió forintot fizettek be az adományozók, akik költségmentesen utalhatják el a pénzt. Orbán Viktor kormányfő felhívására az Egyesült Államokban az Amerikai Magyar Szövetség és az Amerikai Magyar Koalíció indított gyűjtést, amelyhez várhatóan csatlakozik egy amerikai magyar katolikus szervezet is.

Rövidesen elérhető a magyarkarmentoalap.hu, a sajtótól pedig az alap ingyenes reklámozását kéri a kormány.

Az InfoRádió kérdésére Szijjártó Péter közölte, hogy egyetlen kolontári vagy devecseri lakost sem kényszerítenek arra, hogy költözzenek vissza a házukba. A kormány megérti, hogy sokan nem akarnak többé ott lakni; velük közösen keresnek megoldást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást