Mennyire árt az iszapkatasztrófa Magyarország imázsának?

Infostart
2010. október 11. 08:00
A külképviseleteken keresztül folyamatosan tájékoztatja a többi országot a Külügyminisztérium a Veszprém megyei településeken történt iszapáradatról és a kármentesítésről - mondta az InfoRádiónak Prőhle Gergely, a tárca helyettes államtitkára.

A Külügyminisztérium kezdeményezte, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az unió Környezetvédelmi Tanácsának október 14-ei ülésén adjon tájékoztatást a hétfőn történt vörösiszap-baleset körülményeiről - mondta az InfoRádiónak Prőhle Gergely.

A Külügyminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: a katasztrófa kapcsán különösen a szomszédos országok azonnali és rendszeres tájékoztatása a fontos. A tájékoztatás elsősorban a katasztrófa regionális környezetvédelmi hatásairól kell, hogy szóljon. Ezt a tájékoztatást megkapják a külképviseletek, valamint a Budapesten akkreditált nagykövetségek is - tette hozzá.

Prőhle Gergely kiemelte, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemzetközi részlege is foglalkozik a tájékoztatással. Hozzátette: ha külföldi országoktól érkezik felajánlás, akkor azt a Külügyminisztérium kezeli és továbbítja.

Minden ehhez hasonló esemény kárt okoz egy országnak - ezt már a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mondta az InfoRádiónak, hozzátéve: a legfontosabb, hogy pontos és megbízható információkat kapjanak az érdeklődő országok arról, ami történik.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: további károkat okozhat az országnak, ha visszatartott, elferdített vagy módosított információkat ad a történtekről.  A nemzetközi sajtót a helyszínen és Budapestről tájékoztatják - fűzte hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó, Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovács Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Prõhle Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást