Ma választja meg a parlament a Médiatanács tagjait

Infostart
2010. október 11. 11:55
Ma választja meg a parlament az ORTT utódjának szánt Médiatanács tagjait. A jelölőbizottság mai ülésén már elég a kétharmados többség a hivatalos jelöléshez, a frakciók szavazati súlya pedig mandátumarányos. Ugyancsak ma állhat fel a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány is.

 A parlamenti frakciók nem tudtak megegyezni a pénteki ülésükön abban, hogy kiket jelöljenek a Médiatanács tagjainak. A szervezet elnöke a hatóság vezetője, Szalai Annamária lesz, rajta kívül még négy tagot választ az Országgyűlés. A négy helyre nyolc jelölt van: értesülések szerint a KDNP Tirts Tamást, az MSZP Jánosi Györgyöt, a Jobbik Barkó Bélát, az LMP pedig Elek Istvánt látná szívesen a testületben. A Fidesznek viszont négy kiszemeltje is van: Auer János, Koltay András, Kollarik Tamás és Vass Ágnes. A jelölőbizottság pénteki ülésén még konszenzus kellett a jelöléshez - mondta az ülés után a bizottság fideszes elnöke, Cser-Palkovics András.

Cser-Palkovics András: a bizottsági ülés eredménytelen volt, ugyanis egyik bizottsági tag által jelölt személy sem kapta meg a konszenzusos támogatottságot, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy az Országgyűlés elé terjeszthető jelöltté váljon.

A jelölőbizottságnak frakciónként 1-1 tagja van, a szavazatuk viszont nem egyenértékű, hanem mandátumarányos. A mai ülésen pedig már elég lesz a kétharmados többség is a hivatalos jelöléshez. A Médiatanács az ORTT jogutódja.

A törvény szerint feladata a médiamonopóliumok lebontása, az újak létrejöttének megakadályozása, és az is, hogy őrködjön a sajtószabadság felett.

Ugyancsak ma szavaz az Országgyűlés a Közszolgálati Közalapítvány tagjairól is. Az MTI azt írta, a szervezet kuratóriumába a Fidesz-KDNP Bencze Izabellát, Varga Szilviát, és László Miklóst, a Jobbik Silhavy Mátét, míg az LMP Németh Vladimirt szeretné delegálni. A Népszava azt írta, a szocialisták Kránitz Lászlót, a párt volt parlamenti képviselőjét ültetnék a testületbe.

A Közszolgálati Közalapítvány veszi majd át a közmédiumokat eddig felügyelő alapítványokat, és az új testület nevezheti ki a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a távirati iroda vezérigazgatóját, úgy tudjuk, legkésőbb az év végéig.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást