Újabb vészhelyzet: kiürítik Kolontárt

Infostart
2010. október 9. 07:04
Kolontár kiürítéséről döntött a belügyminiszter vezetésével kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság, miután a vörösiszap-tároló megrongálódott gátja tovább gyengült. A településen van Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

A város kiürítését reggel 6 óra után megkezdték - közölte Dobson Tibor az InfoRádióban. Hozzátette: a kürítésre azért volt szükség, mert a korábban megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült.

Dobson Tibor elmondta: 800 embert visznek el a faluból, őket buszokkal Ajkára szállítják. A lakók akkor térhetnek vissza, ha a gátat sikerül megerősíteni. Az ORFK közlése szerint Kolontár község kitelepítését jelenleg 350 rendőr segíti és biztosítja. A helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző figyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. A rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a terület zárási feladatok ellátása. A rendőrség tevékenysége során szorosan együttműködik a társzervekkel.

A kitelepítés most Devecsert nem érinti.

Várhatóan szombat reggel éri el a Dunában Budapestet a vörösiszaptól "szennyezett csóva", amelynek ph értéke folyamatosan hígul - adta hírül a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.

A környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a fővárosban folyamatosan vizsgálják a Duna vizéből vett mintákat, amin vízminőségi ellenőrzést és értékeléseket végeznek. Hozzátették: a Duna pH értéke mára 8 körülire csökkent, így nem kell számolni vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal.

A szakemberek szerint a Duna élővilága nincs veszélyben, mivel a hatékony védekezésnek köszönhetően már csak egy szennyezett csóva jutott el a folyóig, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy már nem okoz szennyezést. A csóva a Dunában csütörtökön este 10 órakor érte el Komáromot. Az abból vett mintában a víz pH-értéke 8,5 volt, ami normál 8,1-es pH-értékhez képest emelkedést jelentett.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint viszont este hatkor a Duna vizének ph értéke Komáromnál már csak 8,22 volt, míg a Marcal folyóé a duzzasztógátnál 8,52 volt.

A mentésben pedig jelenleg is 400 ezer ember és több száz munkagép vesz részt - írták.

Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatón, Budapesten jelentette be, hogy a Kolontár melletti tározóból kiömlött vörösiszap nem veszélyezteti az ivóvíz minőségét, mivel a szennyeződést sikerült a felszínen mentesíteni. Hangsúlyozta, a vörösiszap-szennyeződés pH-értéke 9 alá csökkent a Dunába érve, így az megítélésük szerint semmilyen biológiai katasztrófát nem fog okozni.

A Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál bekövetkezett hétfői gátszakadása után a katsztrófában heten haltak meg, 120-an megsebesültek. Egy embert még keresnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dobson kitelepítés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást