Így kerülhető el az újabb gátszakadás Ajkánál - a nap hírei

Infostart
2010. október 9. 22:31
Kármentő Alapot hozott létre a kormány a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Használattal arányos útdíj bevezetését tervezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - közölte a tárca államtitkára. A nap legfontosabb hírei.

Kármentő Alapot hozott létre a kormány a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján megismételte: a kabinet senkit nem hagy magára. Az Egyesült Államokban felajánlott adományok koordinálására George Patakit, New York állam volt kormányzóját kérték fel. A kormányfő szólt arról is, hogy a vörösiszap-katasztrófa ügyében a felelősségnek és a büntetésnek arányban kell állnia az okozott kárral és az elpusztult értékekkel. Reggel - a közeli vörösiszap-tározó gátján megjelent újabb repedések miatt - evakuálták Kolontár lakóit. Devecser 6 ezer lakosának egyelőre nem kell elhagynia a települést. Kolontáron elkészült szombat estére a védőgát alapozása. A helyszínen dolgozók közölték: a védmű 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas lesz. A távirati iroda által megkérdezett szakemberek azt mondták: ha az időjárás is kedvező lesz, akkor jó esély van az újabb gátszakadás elkerülésére. A hétfői vörösiszap-katasztrófának 7 halálos áldozata van, egy embert még mindig keresnek.

350 rendőr teljesít szolgálatot Kolontáron és Devecser térségében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Bényi Mónika elmondta: a rendőrök közúton és a légtérből is ellenőrzik a környéket, feladatuk a közrend, a közbiztonság fenntartása, a forgalomszervezés, valamint a jogsértések megelőzése és egyes területek lezárása.

Legalább fél évig lakást bérel - elsősorban az ajkai térségben - a kilátástalan helyzetbe jutott kolontáriaknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke azután beszélt erről, hogy az iszapömlés károsultjainak megsegítéséről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és Pintér Sándor belügyminiszterrel. Közben a Magyar Református Szeretetszolgálat közölte: átmeneti szállást ajánl fel a Kolontárról kiköltöztetett családoknak.

Megérkezett Magyarországra az Európai Unió katasztrófavédelmi ügyeletének összekötő tisztje. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Monitoring és Információs Központ szakemberének feladata, hogy előkészítse egy öttagú uniós szakértői csoport hétfői érkezését. A magyar hatóságok csütörtök este jelezték Brüsszelnek, hogy azonnali szükség lenne több olyan szakemberre, akik tapasztalatokkal rendelkeznek mérgező iszap kezelésében, ártalmatlanná tételében, és a környezeti károk csökkentésében.

Használattal arányos útdíj bevezetését tervezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - közölte a tárca államtitkára. Völner Pál az InfoRádióban elmondta: az új rendszer bevezetésével várhatóan 6 százalékkal emelkedik a matrica díja, de a fuvarozóknak továbbra sem kell majd fizetni az eddig ingyen használt utakon.

36 éves korában elhunyt Bakonyi Péter, Martfű múlt vasárnap újabb négy évre megválasztott független polgármestere. Balogh Edit, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város címzetes főjegyzője elmondta: a politikust - aki 2006 óta vezette a települést - pénteken vitték kórházba, ahol az orvosok hasnyálmirigy-gyulladást állapítottak meg. Bakonyi Pétert az intenzív osztályon kezelték, de betegsége annyira súlyos volt, hogy reggel meghalt.

Pakisztán azonnali hatállyal megnyitja az Afganisztánba vezető fő határátkelőt az utánpótlást szállító NATO-konvojok előtt. Az Egyesült Államok kedvező fejleménynek tekinti a döntést. Iszlámábád azért zárta le a határt Torkhamnál, mert szeptember 30-án két pakisztáni katonát öltek meg Afganisztánból berepülő amerikai helikopterek. Az incidens utáni vizsgálat megállapította, hogy az amerikaiak felkelőkkel tévesztették össze a pakisztáni katonákat. Az átkelő lezárása után a lázadók hatszor támadtak meg veszteglő vagy kerülőre kényszerült üzemanyag-szállító NATO-konvojokat, és összesen 149 tartálykocsit gyújtottak fel.

Chilében elérte az egyik fúrószerkezet a több mint 2 hónapja a mélyben rekedt bányászok menedékhelyét, így napokon belül megkezdhetik a mentést. A chilei bányaügyi miniszter közölte: a 33 bányásznak még legalább keddig várnia kell, mert előbb a mérnökök megvizsgálják, hogy az alagút fala kellőképpen egyenletes és stabil-e?

Megemlékezéseket tartottak világszerte John Lennon születésének 70. évfordulója alkalmából. Liverpoolban emlékművet lepleztek le; a Béke és harmónia nevű szobrot a legendás zenész első felesége, a 71 éves Cynthia és fiuk, a 47 éves Julian avatta fel. Izlandon, Reykjavík közelében Yoko Ono, John Lennon özvegye felavatja és fényárba borítja az "Imagine Peace Tower" nevű emlékművet. New Yorkban a zenész ifjúságát felidéző film bemutatójával kezdődtek a megemlékezések. John Lennon, a Beatles meghatározó alakja volt, 50 évvel ezelőtt alapította az együttest, és 40 évvel ezelőtt oszlatta fel. A zenészt 1980. december 8-án gyilkolták meg New Yorkban; halálának 30. évfordulója alkalmából várhatóan újabb rendezvényeket tartanak majd világszerte.