Miben segíthet a nyelv- és beszédtechnológia?

Infostart
2010. október 8. 20:10
Két éve alakult a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform, amelynek elnöke az évforduló alkalmából rendezett konferencia szünetében az InfoRádiónak elmondta: elsősorban a közigazgatási és ipari szférára koncentrálnak, ám érdekes felfedezés volt, hogy például az intelligens házak tervezésekor is megjelenhetnek a beszédtechnológiai irányú fejlesztési igények.

A terület főbb fejlesztési irányainak meghatározását és ahhoz megvalósítási tervek kidolgozását tűzte ki fő célul két évvel ezelőtti indulásakor a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform. Ezt sikerült teljesíteni, de még sok a teendő, hiszen az egyelőre viszonylag kevéssé ismert, a digitális kommunikáció világában azonban minden terültet érintő technológia alkalmazási lehetőségeit bemutassák - mondta az InfoRádiónak az elnök, Váradi Tamás.

A nyelv- és beszédtechnológia körébe tartozik egyebek mellett a gépi fordítás fejlesztése vagy a keresők tökéletesítése, hogy azok ne csupán betűsorozatok alapján dobják ki az eredményt, hanem segítsenek a vizsgált szövegekből intelligens módon kinyerni a tudást - magyarázta a platform elnöke.

Váradi Tamás hozzátette: a platform azon is dolgozik, hogy megjelölje azokat az ágazatokat, fejlesztési irányokat, amelyek kitörési pontot jelenthetnek. Ilyen a többi között az ipari szféra vagy közigazgatás, amelynek minden szintjén hasznosak lehetnek a nyelv- és beszédtechnológiai vívmányok.

A platform gyümölcsöző kapcsolatokat épített ki az építőiparral is - mondta az elnök, megjegyezve: az intelligens házakban is rengeteg lehetőség van a fejlesztések alkalmazására, ilyen lehet az épület berendezéseinek hanggal való irányítása, vagy egy esetleges vészhelyzetben a menekülők hangos tájékoztatása.

Váradi Tamás hangsúlyozta: igen fontos feladat a technológia eljuttatása az ipari alkalmazásokhoz.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást