Áder szerint nem valószínű, hogy uniós segély érkezik

Infostart
2010. október 7. 15:56
Kreatív jogértelmezésre és nagyfokú befogadókészségre van szükség az Európai Unió részéről, hogy Magyarország anyagi segítséget kapjon a vörösiszap-katasztrófa okozta károk elhárításához - mondta az InfoRádiónak Áder János Európai Parlamenti képviselő. A fideszes politikus hozzátette: mindennek nagyon kis esélyét látja. Az Európai Bizottság közölte csütörtökön, hogy az Európai Unió kész megsegíteni Magyarországot az iszapömlés elleni küzdelemben.

Kevés az esély arra, hogy az uniótól akár csak egy csekélyebb összegű segélyt is kapjon Magyarország. A vörösiszap-áradat okozta károkat első körben a magyar államnak kell megtérítenie, hiszen egyelőre nincs idő a felelősök keresésére, pereskedésre - mondta az InfoRádiónak Áder János európai parlamenti képviselő.

A fideszes politikus hozzátette: munkatársai az utóbbi napokban azt vizsgálják, hogyan lehetne pénzt szerezni az unió Szolidaritási Alapjából. A főszabály szerint ugyanis ahhoz, hogy ebből forrást lehessen lehívni, a kárnak el kell érnie a GDP 0,6 százalékát, ami Magyarország esetében 160 milliárd forint.

Az eddigi becslések szerint azonban ennél kisebb összegről van szó - magyarázta Áder János, aki szerint vannak kivételek a szigorú szabály alól, de még akkor is "kreatív jogértelmezésre, a másik oldalról pedig fogadókészségre van szükség ahhoz, hogy ezt elfogadtassuk."

A politikus szerint, ha véget ér a kármentesítés, mindenképpen meg kell vizsgálni a vörösiszap-tározó tulajdonosának felelősségét, és amennyiben emberi mulasztás is hozzájárult a katasztrófa bekövetkezéséhez, az államnak és az érintett településeken élőknek kártérítési pert kell indítaniuk.

Áder János úgy fogalmazott: nem szabad elhamarkodottan dönteni az iparág sorsáról, hiszen a timföldgyártással foglalkozó cégek bezárása nyomán sokan elvesztenék a munkájukat. Előbb ki kell deríteni, ki a felelős a történtekért, szigorítani kell a biztonsági előírásokat, és csak azután szabad határozni arról, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen tevékenységre Magyarországon.

Csak kérni kell

Krisztalina Georgieva, a humanitárius segítségnyújtással és válságkezeléssel foglalkozó EU-biztos csütörtökön telefonon érintkezésbe lépett Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel, és tájékozódott a helyzetről.  Közölte vele, hogy "az Európai Unió kész közbelépni abban az időpontban, amikor ezt a magyar hatóságok szükségesnek ítélik" - mondta Ferrán Tarradellas uniós szóvivő.

Magyarország a jelen pillanatig nem kért hivatalos segítséget, de az unió készen áll, ha Budapest elhatározza, hogy kéri a segélymechanizmus beindítását. A segítséget bármely pillanatban kérni lehet, mert gyakori a kapcsolatfelvétel Brüsszel és a magyar hatóságok között - tette hozzá a brüsszeli szóvivő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást