Feljelentést tesz az OVB a keresztétei költözködési láz miatt

InfoRádió / MTI
2010. október 6. 17:40
Az Országos Választási Bizottság szerdai ülésén úgy döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz a keresztétei nagyarányú költözködés mögött álló feltételezett választási csalás ügyében.

Az ügy előzménye, hogy a helyi választási bizottság kedden megsemmisítette a szavazás eredményét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztétén.

A testület azért döntött így, mert a kistelepülésre az önkormányzati választást megelőző időszakban új beköltözők jelentkeztek, így az ott élő választópolgárok száma csaknem megháromszorozódott: 33-ról 96-ra emelkedett.

A helyi jegyző korábban 41 beköltözőt fiktívvé nyilvánított ugyan, de ők mégis szavaztak. A választási bizottság ezután semmisítette meg az eredményt.

A településről azért fordultak az OVB-hoz, hogy a megszavazott érvénytelenítési jegyzőkönyvet a testület is hagyja jóvá. Az OVB (területi illetékességi) hatáskör hiányában nem tudta ugyan teljesíteni a kérést, de az ügy súlya miatt rendőrségi feljelentés megtétele mellett döntött.

Litresits András (MSZP) OVB-delegált szerint az ügy "komoly jogalkotói mulasztásra" világít rá, arra, hogy a jelenlegi jogszabályok "lakóhelymozgatást" tesznek lehetővé.