Légből kapott állítások? Cáfol az NGM Matolcsy György ügyében

Infostart
2010. október 5. 16:34
Miniszteri kinevezése óta téves információkra, találgatásokra és légből kapott hírekre hagyatkozva több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen. A ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg, s híreink szerint hasonló témájú cikkek megjelenésére a közeljövőben is számítani lehet - írta az InfoRádióhoz is eljuttatott közleményében a tárca.

A közlemény szerint az Index és a Magyar Nemzet több téves állítást írt le. Az alábbi tények egyértelműen igazolják a leírtak valótlanságát.

A Magyar Nemzet állítja: a 2009-es költségvetés zárszámadása kapcsán az NGM több ponton is méltatta a Bajnai-kormány erőfeszítéseit.

Tény: a 2009-és költségvetésről szóló zárszámadási törvény - mint minden évben - csak a pénzforgalmi adatok alapján összeállított "főkönyvi" kivonat. Ebben a számok tehát azért stimmelnek, mert a törvény szerint ezt pénzforgalmi adatok alapján kell elkészíteni.

A Magyar Nemzet állítja: "Orbán Viktor azt jelentette be, hogy közel százmilliárd forint hiányzik a tavalyi elszámolásból és emiatt 3,9 helyett 4,4 százalékra nőtt utólag a 2009. évi hiány. Ehhez képest a Matolcsy György által jegyzett dokumentum szerint az IMF-hitel felvételére szükségünk volt."

Tény: az Európai Unió az úgynevezett eredményszemléletű költségvetéssel számol. E szerint minden olyan kiadás és bevétel is beleszámít az adott év költségvetésébe, amelynek elszámolása, tényleges utalványozása esetleg már az előző, vagy a rákövetkező évben történik. Vagyis ez esetben a tételek időbeli elszámolását tisztázták az Eurostat és a magyar fél szakemberei.

Orbán Viktor: "Az a hitel, amelyet 2008-ban vett fel Magyarország, ezt a hitelt megtestesítő szerződés egy rossz gazdaságpolitika következménye. Az IMF-nek valójában köszönettel tartozunk azért, hogy amikor az előző kormány és a Nemzeti Bank rossz politikája csődbe, vagy csőd határára sodorta Magyarországot, akkor volt egy szervezet, amely kihúzott bennünket a bajból." (Parlament, 2010. július 22.)

A Magyar Nemzet és az Index együtt állítja: Bathó Ferenc elbocsátását Varga Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára akadályozta meg.

Tény: a miniszterelnök úr szóvivője az Index hírére így reagált: az Index.hu mai cikkének Varga Mihály államtitkárra és a Miniszterelnökségre vonatkozó állításai minden alapot nélkülöznek.

A Magyar Nemzet és az Index együtt állítja: a KIM hatáskörébe tartozó - új főosztályvezetőkre vonatkozó - kiválasztási eljárást az NGM önállóan kívánta lefolytatni. A két minisztérium között ellentét alakult ki.

Tény: a Nemzetgazdasági Minisztérium elsőként kezdte meg egy, az új kormányzati struktúra elvárásainak megfelelő szervezet felépítését. A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10.§ (4) bekezdése alapján a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) bevonására a lehetőség adott, de nem kötelező. Tehát az NGM minden vonatkozó törvényt betartott.

A Magyar Nemzet állítja: a devizahiteleseknek ígért mentőcsomagot nem a tárca dolgozta ki, sőt látható szakmai munkát sem végez.

Tény: először a kormány lépett, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott 29 pontos gazdasági akcióterv keretében az emberek lakhatásának védelmében megtiltotta az ingatlanokat terhelő - devizakölcsönök fedezeteként szolgáló - jelzálogbejegyzést. Második lépésben, ahogy, azt a kormánya még a nyáron is jelezte, az NGM október 15-ig a kormány elé terjeszti a Nemzeti Eszközkelezőről szóló javaslatát. A tárca szakemberei Matolcsy György miniszter vezetésével készítik például a 2011. január 1-én életbe lépő új, arányos és egykulcsos adórendszert, az új, 2011-es, 3 százalék alatti deficittel számoló költségvetést, a gazdaság talpra állításának zálogát jelentő Új Széchenyi-tervet.

A Magyar Nemzet állítja: Németh Dávid, az ING elemzője szerint mára kivonult Matolcsy mögül a kormányfő is.

Tény: a miniszterelnök a 2010. október 1-jei Blikkben röviden úgy nyilatkozott: "Matolcsy egy húron pendül velem." Hosszabb nyilatkozatában pedig kifejti: "(...) a gazdasági miniszter, aki az adórendszerért felelős, egy húron pendül velem. Együtt alkottuk meg Magyarország talpra állításának programját, amellyel 10 év alatt egymillió új munkahelyet hozunk létre."

A Magyar Nemzet állítja: a nemzetgazdasági miniszternek június 30-ig a kormány elé kellett volna terjesztenie a költségvetési irányelvelveket.

Tény: a költségvetési menetrend a nyáron elfogadott, államháztartási törvényre vonatkozó törvénymódosítás alapján, csak négy év múlva lép életbe. Az országgyűlés július 15-i hatállyal fogadta el az államháztartásról szóló törvény jelenleg hatályos módosítását, csak ekkor került a június végi dátum a normaszövegbe, ez értelemszerűen a 2011-es évre vonatkozik. Idén az NGM-nek október 15-ig kell a költségvetést a kormány elé terjesztenie a költségvetést.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz az ország jövőjét befolyásoló területek tartoznak, így itt csoportosulnak az érdekköröket leginkább sértő döntések. De minden kormányzati ciklusban a leghevesebben a pénzügyekért és a gazdasági stratégiáért felelős tárcát támadják. A Nemzetgazdasági Minisztériumot sem éri váratlanul a sajtóból érkező koncepciózus támadássorozat. Ugyanakkor a fent idézett sajtóorgánumok valótlan állításai nemcsak Matolcsy György személyére nézve méltánytalanok, de az egész magyar nemzetgazdaság pénzügyi függetlenségét is veszélyeztetik - írja közleményében a tárca.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Panulin Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást