Milyen főpolgármester lesz Tarlós István?

Infostart
2010. október 4. 06:07
Elsöprő Fidesz-KDNP-győzelmet hozott a vasárnapi önkormányzati választás. Erről, és Budapest új konzervatív főpolgármesteréről beszélt az InfoRádió választási műsorában Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány elemzője és Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője.

Papírforma eredmény született október 3-án, de nem véletlenül nem volt kitörő öröm a győztesek arcán - mondta az InfoRádiónak Borókai Gábor, aki úgy fogalmazott: a győztes nem a királylányt nyerte el, hanem megkapta a lehetőséget, hogy megküzdhet a hétfejű sárkánnyal.

Budapest először áll konzervatív vezetés alatt - hangsúlyozta a Heti Válasz főszerkesztője, aki úgy véli: Tarlós István megbízható politikus, aki valószínűleg nem fog rendkívüli ígéretekkel előállni, a kormánnyal pedig együtt fog működni. Ha nem is látványos, de érzékelhető változás lesz Budapesten Tarlós István vezetésével - tette hozzá.

Kumin Ferenc azt emelte ki, hogy az MSZP és a Jobbik küzdelmében az előbbi szerepelt jobban - ez a kérdés nem volt egyértelmű a választás előtt. A politológus úgy véli: a Jobbik nem tudta azt a növekedést elérni, ami elvárható volt.

Az LMP-ről elmondta, elbizonytalanodást lehet látni a pártnál. Nem igazán találják a helyüket, bár kétségtelen, hogy a felszínen tudtak maradni. A nagy ugrás azonban elmaradt, és sok teendőjük van még, hogy középpárti státuszba kerüljenek - tette hozzá az elemző, aki Tarlós István kapcsán úgy vélte, érdekes kérdés, Budapestet hogyan tudja majd vezetni egy mérnök végzettségű politikus.