Két ember meghalt az Ajka melletti iszapömlés miatt - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. október 4. 21:04
Két ember meghalt, ketten eltűntek az Ajka melletti iszapömlés miatt. Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen azt mondta: az iszap három települést öntött el; Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak. A lakókat kiköltöztették.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: a sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba vitték; közülük ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak. A tájékoztatás szerint Kolontáron berendeztek egy 500 ember befogadására alkalmas helyszínt a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek; az érintetteknek pszichológus is segít. Az Ajka és Devecser közötti tározóból 6-700 ezer köbméter, maró hatású, mérgező iszap ömlött ki, miután átszakadt a gát. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el az ügyben. A történtek miatt több környező utat lezártak, a Budapest - Székesfehérvár - Szombathely vasútvonalon pedig Ajka és Devecser között autóbuszok viszik az utasokat.

Parlament előtt a lakáshiteleseket védő javaslat

A parlament elé terjesztették a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére kidogozott törvényjavaslatukat a Fidesz és a KDNP képviselői. Az indoklás szerint egyértelműen a szocialisták felelőssége, hogy őszre a lakáshitellel rendelkezők jelentős része rendkívül nehéz helyzetbe került. A javaslat két törvény, a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló, illetve a fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló jogszabályok módosítását kezdeményezi. Az előterjesztésben szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás- és az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az indokolatlan költségek nélküli előtörlesztés lehetősége. A tartósan fizetésképtelen adósok esetében a pénzügyi intézmények nem kérhetnek büntetőkamatokat és más extra díjakat. A törvényjavaslat a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződésekre vonatkozik.

Eseti tanács jelöli a médiatanács tagjait

Létrehozta a médiatanács tagjait jelölő eseti bizottságot az Országgyűlés. A jelölő eseti bizottság elnöke a fideszes Cser-Palkovics András lett, az alelnök a szocialista Mesterházy Attila, tagjai pedig a KDNP-s Pálffy István, a jobbikos Pörzse Sándor és az LMP-s Karácsony Gergely. A testület tesz javaslatot a médiatanács négy tagjára, akiket a médiatanács elnökével együtt az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával választ meg kilenc évre, a tervek szerint hétfőn. A médiahatóság elnöke, Szalai Annamária, aki így automatikusan a médiatanács elnökjelöltjévé is vált.

A frakcióból kilépett, de mandátumát megtartja Szili Katalin

Kilépett az MSZP parlamenti frakciójából Szili Katalin; ezt a volt házelnök maga jelentette be. A politikus az InfoRádióban elmondta: azért döntött így, mert a Szövetség a Jövőért Mozgalom létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek elnökévé választották. Hangsúlyozta: ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint párttagsága megszűnt. Közölte: független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Mandátumát - mint emlékeztetett - az MSZP megyei listájáról kapta, és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.

Lemond mandátumáról Horváth Csaba

Lemond parlamenti mandátumáról a szocialista Horváth Csaba. A politikusnak a párt fővárosi szervezete által tavasszal elfogadott összeférhetetlenségi szabályok miatt kellett választania a most elnyert közgyűlési mandátuma vagy az országgyűlési képviselőség között. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke elmondta: a fővárosi párttanács májusban egyhangúlag döntött az ügyben.

Olcsóbb lesz a benzin

Szerdán bruttó három forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A döntéssel a benzin átlagára 335 forintra mérséklődik, a gázolajé nem változik, 326 forint marad. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Molnár Gyulát

Hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Molnár Gyulát, a XI. kerület távozó polgármesterét. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője elmondta: a szocialista politikus nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Molnár Gyula az épületből távozóban csak annyit mondott, hogy ártatlannak tartja magát, és panaszának elbírálásáig nem nyilatkozik az ügyben.

Elbúcsúztatták Polgár Lászlót


Elbúcsúztatták Polgár László nemzetközi hírű operaénekest a Magyar Állami Operaházban. A pályatársak és tisztelők a 64 évesen, váratlanul elhunyt művész gyertyákkal körülvett képe előtt tehették le az emlékezés virágait. Polgár Lászlót a legszűkebb családi körben, a nyilvánosság kizárásával temették el. A világhírű énekes szeptember 19-én hunyt el Zürichben.