Giró-Szász: Gúzsba kötve fognak táncolni az ellenzéki polgármesterek

Infostart
2010. október 4. 20:17
Az április választások óta a kormánypártok támogatottsága nem csökkent, az ellenzéké pedig érdemben nem nőtt, ezért papírforma eredmény született vasárnap - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A Századvég Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy sem a Jobbik, sem pedig az LMP nem szerepelt jól az önkormányzati választáson, míg az MSZP-ben talán a "színfalak előtt zajló párbajnak" leszünk tanúi.

Papírforma eredmény született a vasárnapi önkormányzati választáson, érezni lehetett a levegőben, mégis meglepődtünk, amikor megláttuk ezt a jelentős erőviszony-eltolódást - kezdte választási értékelését az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András, aki szerint voltak meglepetések október 3-án, például Csongrád megyében, ahol több 10 ezer lakosúnál nagyobb településen (Szeged, Makó, Szentes) az MSZP megerősödött vagy stabilizálódott.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a fővárosi kerületek eredményei is érdekesek, mert ahol nem fideszes polgármester győzött, a közgyűlésben a kormánypárti képviselők szereztek többséget. Ezek a polgármesterek (ahogy Szegeden Botka László is) gúzsba kötve táncolnak majd - fogalmazott.

Április óta érzékelni lehetett, hogy a kormánypártok támogatottsága nem csökken, az ellenzéké pedig érdemben nem nő, így ez evidenciaként hozta a vasárnapi eredményt - emelte ki Giró-Szász András, aki az alacsony részvételről azt mondta: azok a választók, akik otthon maradtak, nem találtak kapaszkodót, amelyek elvitték volna őket a szavazóhelyiségbe.

Az LMP elfelejtett pártot építeni

Az elemző úgy látja, hogy április óta sok hibát követtek el a parlamentbe újonnan bejutott pártok. Sem az LMP, sem pedig a Jobbik nem készült fel a parlamenti munkára, illetve a kormány sem könnyítette meg a dolgukat, amikor a májusi és júniusi törvénykezéseknél jelentős muníciótól fosztotta meg a két pártot - azért az LMP-t és a Jobbikot, mert nekik volt karakterük.

Idővel az LMP elvesztette a karakterét, a Jobbik viszont megőrizte - fűzte hozzá az elemző, aki úgy véli: a Lehet Más a Politika elfelejtett pártot építeni. A társadalmi támogatottság mögé szervezetet is kell építeni, enélkül nem lehet fenntartani stabil beágyazódást.

A Jobbikról a Századvég Alapítvány igazgatója azt mondta: ahol a párt tavasszal 20 százalék körül teljesített, most 12 százalék körüli eredményt ért el, és ezzel nem sikerült elérniük a kitűzött célt, hogy az MSZP-t megelőzve a második erővé váljanak.

Nem találja magát az MSZP

Az MSZP megpróbálta a lehetetlent: megemészteni a tavaszi választások eredményét, amely következtében alsóközép politikai erővé esett össze. Nem szabad elfelejteni, hogy pártstruktúrája és a rutinja alapján kiemelkedik a két ellenzéki párt közül. Ez nagyon fontos a társadalmi támogatottság megtartására, de a megszerzésére kevés - emelte ki az elemző, aki szerint a szocialista párt nem nagyon találta meg magát a tavaszi parlamenti választás után.

A belső nyomás kisebb volt, mint a külső - ez tartotta össze az MSZP-t Giró-Szász András szerint, ám most könnyen lehet, hogy a belső nyomást leengedő szelepek nem működnek jól, és az eddig a háttérben mozgó kamarilla politikát felváltja a színfalak előtt játszódó nagy párbaj.

Az MSZP katasztrofális vereséget szenvedett vasárnap, a holdudvara és a háttere a levegőben lóg. Ez komoly feszültséghez vezet majd a párton belül, ahol ráadásul vannak személyes ambíciók is, amelyek egymással szemben állnak - tette hozzá az elemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Giró-Szász András a meglepetésekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András a távol maradókról és az új ellenzéki pártokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást