Hány szavazólapot kellett nyomtatni Iklóbödörce választóinak?

InfoRádió / MTI
2010. október 3. 11:58
Az önkormányzati képviselő-választásban is biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat a másolás ellen. A legkevesebb példányszámban kisebbségi szavazólapokat nyomnak; így például Iklóbödörce, Lasztonya és Lipseszentadorján kisebbségi választására mindössze negyvenet.

Az Állami Nyomdában a főváros és tíz megye szavazólapjait nyomtatták, körülbelül 5.800 féléből összesen körülbelül 17 millió darabot. A többi kilenc megye (Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém) maga végezte a szavazólapok nyomtatását 130 tonna, az Állami Nyomdában készített és biztonsági jelekkel ellátott papírra. Vagyis minden szavazólap ugyanazokat a biztonsági elemeket tartalmazza, függetlenül attól, hol nyomtatták rá a jelöltek nevét.

Az októberi önkormányzati választáson több mint tízezerféle szavazólapot kell készíteni: valamennyi településre (összesen 3.176-ra) polgármester-jelöltit, a 3.008 tízezer lakos alatti településre úgynevezett egyéni listás szavazólapot, a 168 tízezernél nagyobb településen egyéni listás szavazólapot, valamint 19 megyei listás szavazólapot, és fővárosi listás szavazólapot, továbbá a főpolgármester-jelöltek szavazólapját. Emellett további 2.328 féle kisebbségi szavazólapot is kellett nyomtatni, magyarul és a kisebbség nyelvén.

Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millió választásra jogosult szavazhat, a tartalékokkal együtt összesen 30 millió szavazólapot gyártanak. A megyei jogú városokban élők két szavazólapot kapnak, minden más településen hármat, a fővárosban pedig - a főpolgármester-választás miatt - négyet.

Az Állami Nyomdában készült szavazólapok közül a legkisebb A/5 méretű, a legnagyobb 21-szer 84 centiméteres (azaz három darab A4-es méretű), hogy - ahol szükséges - ráférjen az akár 45 egyéni listás jelölt is.

A legkevesebb példányszámban kisebbségi szavazólapokat nyomnak; így például Iklóbödörce, Lasztonya és Lipseszentadorján kisebbségi választására mindössze negyvenet. A legtöbb szavazólapot pedig a fővárosi listából nyomtatják, összesen 1 millió 481 ezret.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, a biztonsági jelek az idén már a szavazólap hátoldalán lesznek. Az UV-festék egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatt.