Elemzők az eredményekről: Ennyire még nem volt lefutott az önkormányzati választás

Infostart
2010. október 3. 19:13
Az InfoRádióban Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány elemzője és Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője értékeli az önkormányzati választás eredményeit.

Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány politológusa az InfoRádió választási műsorában azt mondta: az alacsony részvételt látva "legfeljebb ingathatjuk a fejünket", de annak nem lesz közvetlen hatása az eredményre.

Borókai Gábor szintén a rádió stúdiójában értékeli az eredményeket. A Heti Válasz főszerkesztője elmondta: az elmúlt húsz évben nem voltak ennyire lefutottak az önkormányzati választások, és ennyire dominánsan egy párt még nem uralta a hazai közéletet. Ennyire esélye egy pártnak sem volt, hogy hengerként vonuljon végig az országon - tette hozzá. Az alacsony részvételt azzal indokolta, hogy az emberek nem érzik, a problémák helyben oldódnak meg.

A főszerkesztő szerint a választás kérdése, hogy kap-e erős felhatalmazást a Fidesz, és a választók visszaigazolják-e az április győzelem utáni kormánymunkát. Ha nem a várakozásnak megfelelő lesz a henger, és erős szocialista bázisok maradnak, akkor az gyengíti a kormány pozícióját.

Mi lesz?

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a választás után, Kumin Ferenc azt mondta, hiba lenne, ha hétfőtől más stílusú kormányzást látnánk, mert ez hitelvesztés lenne, azt pedig nem engedheti meg magának a kormány. Szerinte új témák jönnek, de nem várja, hogy váratlan elemmel gazdagodna a kormány kommunikációja. Azt azonban világossá kell tenni, hogyan lehet kidolgozni egy szigorú költségvetést.

Borókai Gábor úgy véli: továbbra is szigorú lesz a kormányzás, és reform kell,  például az adózázás és a nyugdíj területén.

Megtorpant a Jobbik

Azt, hogy ki győz, könnyű megjósolni, de második helyezettet nagyon nehéz hirdetni - hangsúlyozta az elemző, aki szerint amit az utóbbi hónapokban produkált a Jobbik, az elmaradt a várakozástól. A párt nem tudta megtaláni a hangját a parlamentben, és most már alig hallható. A Jobbik-választók is érzékelik ezt - tette hozzá.

Borókai Gábor is úgy látja, hogy a Jobbik esetében inkább megtorpanásról, mint lendületes felemelkedésről lehet beszélni. Bár Északkelet-Magyarországon még mindig erős a párt, máshol az MSZP a második erő - fűzte hozzá.

Nincs koalíciókényszer

A részeredmények látva úgy tűnik, a Fidesz-KDNP-nek meglesz a biztos többsége a Fővárosi Közgyűlésben. Kumin Ferenc szerint nem lesz koalíciós kényszerben a kormányzó pártszövetség. Ez azt is jelenti, hogy egyértelműen övék lesz a felelősség és nem lesz kire mutogatni, ha nem mennek Budapesten az ügyek. Nincs mese, teljesíteni kell - fogalmazott a Századvég elemzője.

Kiemelte azt is, hogy 2006-ban a megyék közül egyedül Hevest tudta megnyerni az MSZP, most úgy tűnik, ez sem fog sikerülni, és teljesen narancssárga lesz az ország.

Megkapaszkodott az MSZP

A szocialista párt ezzel az eredménnyel megkapaszkodott a lefelé csúszásban a szakadék szélén egy kilógó gyökérben - így reagált Kumin Ferenc az MSZP értéklelésére, amely szerint a párt a vártnál jobb eredményt ért el. Az elemző szerint az MSZP épphogy középpárti státuszt élvez, de még ott van mögötte a nagypárti szervezettsége, amely az ajánlási szakaszban nagyon jól működött.

1990 és 1994 között is tecchalott állapotban volt az MSZP, de akkor a párt elitje egységes maradt. Most a fejétől kezdett el bomlani, így pedig nehéz lesz a gyökérben végképp megkapaszkodni - fogalmazott a politológus.