A választók etetése tilos: kampánycsend

Infostart
2010. október 3. 06:40
Vasárnap kampánycsend van érvényben Magyarországon. A korábbi választásoktól eltérően most már csupán a voksolás napjára vonatkozik a "győzködési tilalom".

Az Országgyűlés nyáron megváltoztatta a választási eljárásról szóló törvényt, a korábban egész hétvégére vonatkozó kampánycsendet a választás napjára korlátozták: vasárnap 0 órától este hétig, a szavazóhelyiségek zárásáig tart.

A kampánycsendsértést a törvény nem határozza meg tételesen: minden tevékenység annak számít, ami alkalmas a választók akaratának befolyásolására. Kampánycsendsértésért senkit nem lehet megbírságolni vagy őrizetbe venni.

Számos országban ismeretlen fogalom a kampánycsend, bár a szavazóhelyiségekben mindenhol tilos az agitáció, az utcán, vagy a sajtóban viszont folyhat a meggyőzés.

Magyarországon a kampánycsend idején tilos plakátot ragasztani, szervezett formában agitálni, telefonon és email útján sem. A pártok kötelesek minden kampánytevékenységet beszüntetni, ételt, italt nem oszthatnak, és tilos a választók szervezett, a szavazást célzó utaztatása is.

A kampánycsend a sajtóra is vonatkozik. Ebben az időszakban nem jelenhetnek meg politikai hirdetések, de a pártokról és pártpolitikusokról szóló hírek sem. A korábban megjelent lapokat nem kell beszedni a standokról, és a köztéri reklámok is a helyükön maradnak.