A szavazókörben nem szabad gyűjtögetni!

InfoRádió / MTI
2010. október 3. 10:19
Az önkormányzati választáson kapott szavazólapokat nem szabad a szavazókörből kivinni, ám ha valaki nem akar mindegyik voksolásban részt venni, akkor nem kell valamennyi szavazólapot átvennie a szavazatszámláló bizottságtól.

A szavazólapok nem a választópolgárok tulajdonai, így azokat senki nem viheti ki a szavazókörökből.

A tiltás ellenére mégis minden választáson akadnak olyan "gyűjtők", akik "emlékbe" hazaviszik egyik vagy másik szavazólapot.

Az urnákban jelentkező szavazathiányt a szavazatszámláló bizottságoknak rögzíteniük kell a választás eredményéről kiállított jegyzőkönyvekben, ahogy azt is, ha valamelyik urnában "többletet" találnak. Ez utóbbi esetben minden jelöltre (illetve a megyei közgyűlési választáson a jelölőszervezetre) leadott szavazatból annyit levonnak, ahánnyal több szavazat volt az urnában.

A szavazólapot azért sem szabad kivinni a szavazókörökből, mert az visszaélésekre ad lehetőséget, például a "láncszavazásra".

A szavazólapokhoz kapott boríték megkönnyíti a "gyűjtők" dolgát, hiszen nem lehet tudni, hogy az urnába dobott szavazat a borítékban vagy a választópolgár zsebében van-e. A szavazatszámláló bizottságok nem ellenőrizhetik, hogy a választó valóban bedobja-e valamennyi kapott szavazócédulát.