Hatodik alkalommal tartanak önkormányzati választást Magyarországon - a nap hírei

Infostart
2010. október 2. 21:35
Vasárnap összesen mintegy 8 millió 200 ezer választó járulhat az urnák elé reggel 6 és este 7 óra között az önkormányzati választáson. Készen áll az önkormányzati választás törvényes, szakszerű és biztonságos lebonyolítására a szakapparátus - közölte az Országos Választási Iroda vezetője.

Vasárnap összesen mintegy 8 millió 200 ezer választó járulhat az urnák elé reggel 6 és este 7 óra között az önkormányzati választáson. A voksokat csaknem 11 ezer szavazókörben lehet leadni. A rendszerváltozás óta 6. alkalommal tartanak Magyarországon önkormányzati választásokat csaknem 3.200 településen.

Készen áll a vasárnapi önkormányzati választás törvényes, szakszerű és biztonságos lebonyolítására a szakapparátus - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Sári Miklós elmondta: négy főpolgármester-jelölt és 8.817 polgármesterjelölt indul a választáson, és összesen 57.354-en indulnak települési önkormányzati jelöltként. Az önkormányzati választásra 406 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba, közülük 65-öt országosan, 19-et megyei és 322-t helyi szinten. Vasárnap a 13 kisebbség összesen 2.321 kisebbségi választást tarthat meg.

Biztonságosnak tartja a választási informatikai rendszert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetője. Ignácz István azt mondta: az informatikai tájékoztató rendszer kialakítása megfelelő garanciát ad arra, hogy illetéktelenek sem belülről, sem kívülről ne tudjanak hozzáférni. Hozzátette: az előzetes eredményeket, 95-99 százalékos feldolgozottság mellett, várhatóan már vasárnap este 10 óra körül közzéteszik.

Nincs érvényességi küszöb a választáson, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan érvényes lesz - írja a távirati iroda. Azokból a jelöltekből lesznek képviselők, vagy polgármesterek, akik a legtöbb szavazatot kapják; így ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást. Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy - elvileg - akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni. A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha azon senki nem szavazott, vagy nem érkezett érvényes szavazat.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a választások és a voksoláshoz kapcsolódó pártrendezvények miatt Budapest egyes részein - közölte a rendőrség. A tájékoztatás szerint - a többi között - tilos megállni kedd reggel 8 óráig az V. kerületi Zrínyi utca mindkét oldalán, a Nádor utca és a Roosevelt tér között, valamint a Nádor utca páros oldalán a Zrínyi utca és a Mérleg utca között, valamint a IX. kerületi Balázs Béla utcában, ahol a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala van. Itt találhatók a szavazóköri adatokat összesítő szerverek.

A köztársasági elnök szerint egységes egészként kell tekinteni a határon túli magyarokra. Schmitt Pál erről Zágrábban beszélt, miután a horvátországi magyar szervezetek képviselőivel találkozott. Az államfő kétnapos horvátországi látogatásának 2. napján úgy fogalmazott: a 16-20 ezresre tehető magyar kisebbségnek van esélye egységet teremteni és a magyarországi támogatásokból közösen részesülni. Hozzátette: a magyarságot sikerre vinni csak erős, egységes, érdekvédő nemzetpolitikával lehet. A köztársasági elnök Zágrábban megkoszorúzta Antall József néhai miniszterelnök szobrát.

Elhalasztotta a döntést a Pesti Központi Kerületi Bíróság Tasnádi Péter előzetes letartóztatásáról - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella elmondta: Tasnádi Pétert és egy társát zsarolás bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség. A bíróságnak 72 órája van a döntésre.

Elkészült a Magyar Baptista Szeretetszolgálat adományaiból épült iskola a földrengés sújtotta Haitin. Az új tanévet hétfőn kétszáz gyerek kezdi meg az iskolában. A januári földrengés után az újjáépítés elhúzódása miatt egy hónappal elhalasztották a tanévkezdést az országban. Szilágyi Béla, a baptista szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója elmondta: a Remény Háza elnevezésű árvaház területén működő kilenctermes új, könnyűszerkezetes épület ötmillió forintba került.

Evezős Critical Mass felvonulást tartottak a Dunán civilek és sportolók; a harmadik fővárosi evezős demonstráció célja a szelíd vízi sportok népszerűsítése volt. Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy egyre többen evezzenek. Hozzátette: a rendezvény idei két aktualitása: a Csepeli szennyvíztisztító üzembe helyezése, valamint az hogy az Európai Unió döntött az Európai Duna-régió létrehozásáról és felhatalmazta az országokat a Duna-stratégia megalkotására.

Ausztriában új szakaszt adtak át a bécsi metró 2-es vonalán. Az 5,3 kilométeres hosszabbítással hat állomással bővült a bécsi metróhálózat. A beruházás négy év alatt készült el 490 millió euróból. Az osztrák főváros metróhálózata 75 kilométer hosszú, öt metróvonalból és - az újakkal együtt - százegy megállóból áll.