Vállalja a kormány a jogsértési eljárást - lapszemle

Infostart
2010. október 1. 07:02
A Népszabadság arról ír, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap elküldte Brüsszelnek a jegybanki vezetők fizetésének csökkentésével kapcsolatos kormányálláspontot.

A kabinetnek péntekig kellett választ adnia az Európai Bizottságnak arra, hajlandó-e visszavonni a jegybanki függetlenség megcsorbításaként értelmezett jogszabályt. A tárcavezető szerint a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ám kiáll a kormány döntése mellett. Megjegyezte: a Magyar Nemzeti Bank elnökének keresete a bérplafon bevezetéséig kiugróan magas volt mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Mivel a kabinet nem hátrál, az Európai Bizottság valószínűleg jogsértési eljárást indít Magyarország ellen.

A Magyar Nemzet írása szerint a Legfelsőbb Bíróság elnöke példátlannak nevezte, hogy az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata szerint az In-Kal Security állami megbízásból egy aktív bírónőt tarthatott megfigyelés alatt, és zárt peranyagokba is betekinthetett. A kormánybiztos beszámolója szerint a főbíró valós problémának nevezte a bírák, bíróságok elleni támadásokat, ráadásul az ilyen esetek az utóbbi időben megszaporodtak. A Legfelsőbb Bíróság elnöke az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elé viszi az ügyet, és arról is tárgyalnak majd, hogyan lehet kezelni az ilyen és hasonló ügyeket.

Az Index arról számol be, hogy pszichológus fogja majd kezelni Pásztor István világválogatott kézilabdázót, aki szerdán motorjával halálra gázolt egy 80 éves férfit egy gyalogátkelőhelyen. Ügyvédje szerint Pásztor István fizikailag jól van, törés és repedés nélkül, zúzódásokkal megúszta a balesetet, de a pszichés állapota súlyosabb. "Lelkileg kikészült, gyászol, részvétét még nem tudta kifejezni a családnak, mert a hatóság nem adja ki az elhunyt adatait. Környezetében mindenki mellette van, hiszem, hogy sportolói pályafutása nem így fejeződik be" - mondta az ügyvéd.

A Világgazdaság arról ír, hogy ugyan a befektetők érdeklődése némileg megcsappant a globális válság, illetve a magyar gazdaság mélyrepülése idején, de korántsem mondtak le Magyarországról, ezt az Audi és a GM óriásberuházása is mutatja. Olyannyira nem, hogy további döntések érlelődnek. A lap úgy tudja, hogy a tervezett projektek között összeszerelő üzemet létesíteni szándékozó amerikai cég, elektronikai gyártó, német gépjárműipari beszállító, pénzügyi tanácsadó, egészségügyi magánszolgáltató, regionális szolgáltató központot létesíteni akaró multi egyaránt található.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint országos holdingba vonná össze a vasúti személyszállítást és az autóbusz közlekedést a kormány. A lap információi szerint a Máv-Start és 12 helyi Volán-társaság egyesüléséből születne olyan szállítási cég, amellyel jelentős költség-és létszámcsökkentés érhető el, ráadásul elkerülhetők lennének a párhuzamosságok, és egységesíthetőek lennének a viteldíjak is. A Volán-társaságok holdinggá alakításának ötlete már korábban is felmerült, de a szakszervezetek tiltakozása megakasztotta a folyamatot. A Napi Gazdaság szerint az összevonás érdekében korábban a BKV beolvasztását is felvetették de a fővárosi közlekedési cég hatalmas adósságállománya miatt letettek erről.

A Pénzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság nyilvánosságra hozta a nyugdíjbiztosítási alap első nyolc hónapra vonatkozó bevételeit és kiadásait tartalmazó konszolidált mérlegét. Augusztus végén 9,5 milliárdos többletet mutatott a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege, ami a mérleg-főösszeg 0,33 százalékának felel meg. A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható a késedelmi pótlékok és bírságok valamint a vagyongazdálkodásból származó bevételek alulteljesítettek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást