Schiffer András: "Véget kell vetni a janicsárszemléletnek"

InfoRádió / MTI
2010. október 1. 19:53
Schiffer András szerint ott is érdemes a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjére szavazni, ahol csupán egyetlen jelöltje van a pártnak.

Az LMP frakcióvezetője erről péntek este beszélt lakossági fórumon Püspökladányban, ahol egy jelöltjük indul egyéni választókörzetben az önkormányzati választáson.

Ha van egy LMP-s az önkormányzatban, akkor már van egy ember, aki felemeli a szavát például azért, hogy ne lehessen a színfalak mögött elkótyavetyélni egy-egy település vagyonát, hogy látványberuházások helyett például szociális bérlakások épüljenek - indokolta álláspontját Schiffer András.

Hozzátette: ahogy a kormánynak, úgy az önkormányzatoknak sem lehetnek üzleti érdekeik, az ugyanis mindenkire, a közösségre tartozik. A szociális bérlakások tekintetében - mint fogalmazott - igazi fordulatra van szükség, különben tömegesen kerülhetnek utcára az emberek.

Az LMP leendő önkormányzati képviselői fontos feladatuknak tartják, hogy a zöldfelületek megőrzése, növelése mellett fejlesszék a közösségi tereket.

"Véget kell vetni annak a janicsárszemléletnek, amely futballpályák, ifjúsági házak felszámolásával biztosított helyet üzletközpontoknak, ipari üzemeknek" - fűzte hozzá Schiffer András, akinek a meggyőződése szerint szemléletváltásra van szükség az önkormányzatokban, hogy a közösségi szemlélet érvényesüljön a döntéshozatalkor.

A jelenlegi magyarországi helyi médiát, helyi nyilvánosságot a "közép-ázsiai féldiktatúrák" nyilvánosságához hasonlította az LMP frakcióvezetője, mondván: e területen is tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Valamivel több mint tucatnyi hallgatója előtt a politikus kijelentette: megengedhetetlen, hogy a helyi sajtó mindenütt a mindenkori polgármester szócsöve, közpénzen. Olyan sajtótörvény kellene, ami megregulázza a területet, "nem teszi lehetővé, hogy közpénzekből lehessen pártpolitizálni, s egy-egy ember pr-ját megcsinálni" - mondta Schiffer András, aki Kocsány József, az LMP püspökladányi képviselőjelöltje támogatására kérte hallgatóságát.