Egyre több hamis terméket veszünk

Infostart
2010. október 1. 09:00
A hamisított termékek forgalma 2009-ben elérte a 900 milliárd dollárt, ami világkereskedelem 7-8 százaléka. A leggyakrabban továbbra is a ruházati termékeket, az elektronikai cikkeket, a dohányárukat, illetve az élelmiszereket hamisítják, de növekedést mértek a hamis gyógyszer vagy például a járműalkatrész forgalmazás területén is. Magyarországra a legtöbb hamis termék Kínából érkezik.

Tavaly elérte a 900 milliárd dollárt a hamisított termékek forgalma világszerte, ez magában foglalja az elveszett munkahelyek értékét és a hatóságok költségét is - közölte az InfoRádióval a Simándi Bird & Bird ügyvédi iroda vezetője.

Simándi Andrea kiemelte: továbbra is hatalmas mennyiségben hamisítottak ruhát, cipőt, és bár a nem eredeti CD-k száma visszaesőben van, az élelmiszerek, játékok, gyógyszerek, elektronikai cikkek, járműalkatrészek és dohányáruk hamisítása is előretört. A nem eredeti termékek forgalma elérte a világkereskedelem 7-8 százalékát - tette hozzá.

Az ügyvédi iroda vezetője a veszélyekről elmondta, hogy 1973 és 1996 között 174 repülőgép szerencsétlenséget okoztak az illegális alkatrészek, míg az Egyesült Államokban másfél millió közúti baleset történt a hamisított eszközök miatt.

A lefoglalt áru mennyisége tízszeresen növekedett az elmúlt tíz évben - fejtette ki Simándi Andrea, aki beszélt arról is, hogy az emberek egyre nagyobb része veszi meg a hamis terméket, mert anyagi helyzete ezt teszi lehetővé.

Kínából érkezik a legtöbb hamis termék

A Vám- és Pénzügyőrség szellemi tulajdonjog-védelmi osztályának vezetője azt közölte, hogy tavaly 1,2 millió darab hamis terméket tartóztattak fel, és ennek több milliárd forint az értéke.

A legtöbb hamisított termék Kínából érkezett, de egyre többször előfordul, hogy Magyarországon helyezik rá a márkajelet az üres pólókra, így a hatóság dolgát megnehezítve - emelte ki Almási Gyula.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Simándi Andrea
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Almási Gyula
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást