Durván megemelnék a cigaretta és az alkohol adóját - lapszemle

Infostart
2010. szeptember 29. 07:00
Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának 10-15 százalékos növeléséből teremtene többletforrásokat az egészségügy számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága - tudta meg a Népszabadság.

A javaslathoz készült szakértői elemzés állítja: az alkohol és a cigaretta megadóztatásával nem pusztán bevételhez jutna az ágazat, de bizonyított, hogy például a dohánytermékek árának tízszázalékos növelése három-öt százalékkal csökkenti a fiatal felnőttek és további 6-7 százalékkal a gyermekek körében a dohányzást.

A Magyar Nemzetben az integrációs oktatáspolitika hatásvizsgálata című kutatásra hivatkozva beszámol arról, hogy Magyar Bálint liberális és Hiller István szocialista oktatási minisztersége idején tovább nőtt a magántanulók aránya a romák között, miközben a nem roma tanulók egyre kisebb arányban élnek az iskolalátogatás alóli felmentés lehetőségével. Az Oktatási Hivatal jelentéséből pedig kiderül, hogy a szóban forgó gyermekek csupán 29 százaléka végzi el azt az osztályt, ahova beiratkozott, a diákok fele meg sem jelenik a vizsgán.

Erkölcsi és anyagi elégtételt is kapott az elmúlt napokban Nyitrai Béla, akit 2006-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeleteseként marasztaltak el az augusztus 20-án történt katasztrófahelyzet miatt - olvasható az Indexen. Egy újabb vizsgálat most kiderítette, hogy semmiféle személyi felelőssége nem volt az ügyben. Emlékeztetőül: a Szilvásy György kancelláriaminiszter vezette vizsgálat a szerencsétlenség után két nappal az ügyeletes meteorológust, a katasztrófavédelmist és a MEH szerződéskötő osztályvezetőjét találta hibásnak a katasztrófa miatt.

A Napi Gazdaság szerint a Belügyminisztérium még nem kapott hivatalos adatokat arról, hogy a következő hónapokban és a jövő évben mekkora adósságszolgálat terheli az önkormányzati szektort. A helyzet hónapokon belül akuttá válhat, és nem zárható ki, hogy néhány település fizetésképtelenné válik, ugyanis a 2006-2009 között kibocsátott önkormányzati (deviza)kötvények türelmi ideje a következő hetekben lejár. A BM információi szerint 2009 végén az önkormányzati adósságállomány 1020 milliárd forint volt, ebből 480 milliárd forintot tett ki a kötvényállomány.

A Világgazdaság arról ír, hogy többen, köztük a kórházi menedzsment is úgy látja, hogy az egészségügy jelenlegi struktúrája nem finanszírozható a rendelkezésre álló forrásokból, de hangsúlyozzák: az ellátás és a finanszírozás átszervezésére van szükség, nem bezárásokra. Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke felhívta a figyelmet: a súlyponti kórházak és a klinikák az ország legnagyobb "üzemei", az évi tíz-húszmilliárdos, közpénzből kapott működési költségvetésük önmagában indokolja az állami felelősség érvényesítését.

A kelet-európai térség, azon belül pedig Lengyelország volt tavaly az Európai Unió költségvetésének legnagyobb nyertese - írja a Portfolio.hu. Az Európai Bizottság kedden megjelent dokumentuma szerint Magyarország szintén több uniós költségvetési forrást kapott, mint amit befizetett a közös kasszába, így a lista élén helyezkedik el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást