Jávor Benedek: A 4-es metró helyett a felszíni közlekedést kell fejleszteni

Infostart
2010. szeptember 28. 06:00
A Lehet Más a Politika egyik legfontosabb célja az önkormányzati választáson, hogy minél magasabb legyen az állampolgári részvétel és a párt felülmúlja a tavaszi 13 százalékos budapesti eredményét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jávor Benedek. Az LMP főpolgármester-jelöltje már azt is nagy eredménynek tartja, hogy az pártnak köszönhetően a 2010-es zöld kampány lett.

Az LMP indulása óta komolyan számít a támogatóira, akik jelentős mértékben hozzájárulnak a kampányköltségekhez - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje arra a felvetésre, hogy a hírek szerint az önkormányzati választás kampányának utolsó hetére elfogyott a párt pénze, ezért további adományokat vár a szavazóitól.

Jávor Benedek hozzátette: a támogatások kevésbé volt látványosak a mostani kampánynál, mint tavasszal. Úgy véli, a tv-hirdetéseknél és az óriásplakátoknál fontosabb az utcai jelenlét, ezért erre fektetik a hangsúlyt az utolsó napokban is.

Az LMP kampányának várható végösszege a politikus szerint 150 millió forint lesz. Úgy véli, kérdéses, hogy a többi párt, ami sokkal több hirdetéssel kampányolt, mennyire tartotta be a törvényben szabályozott 386 millió forintos korlátot.

Az LMP visszafogott kampányra készült. Nem hazudtunk, hanem elmondtuk, mi a helyzet, kommunikáltunk a választókkal, és kértük a segítségüket. Ez új elem a magyar politikában - hangsúlyozta Jávor Benedek, aki nagy eredménynek tartja azt is, hogy az LMP-nek köszönhetően a 2010-es zöld kampány lett: olyan témák is bekerültek (zöld területek fejlesztése, behajtási díj bevezetése), amelyekről 2006-ban nem volt szó.

Átláthatóság és küzdelem a korrupció ellen - a főpolgármester-jelölt szerint ezek az LMP üzenetei a kampányfinisben. Budapesten olyan korrupciós rendszer épült ki, amely miatt fennáll annak a veszélye, hogy a választók a demokratikus berendezkedésben is elveszítik a hitüket - fűzte hozzá.

A párt programjában szerepel a részvételi költségvetés bevezetése is, amelynek lényege, hogy az önkormányzati költségvetés egy részéről a lakókkal együtt döntenének. Folyamatosan erősödik az állampolgári részvétel iránti szándék, és a helyi közösségek egyre inkább kikérik a részüket a döntéshozatalból - a politikus szerint ezeknek a folyamatoknak utat kell engedni.

A minimális cél

A politikus elmondta azt is: minimális cél, hogy pártja felülmúlja a tavaszi 13 százalékos budapesti eredményét, és október 3-a után egy olyan erős frakciója legyen a fővárosi közgyűlésben, amellyel érdemben képes befolyásolni a döntéshozatalt. Hozzátette, az LMP szeretné elérni, hogy a FIdesznek ne legyen meg az abszolút többsége, mert akkor "Budapesten is folytatja azt az offenzív, demokráciakorlátozó, agresszív politikai stílust, amit az Országgyűlésben a kétharmad birtokában gyakorol. Ez Budapestnek és az egész magyar demokráciának sem lenne jó". 

Jávor Benedek szerint ha nincs meg az áhított többség, akkor a Fidesz kénytelen lenne együttműködni az ellenzékkel, így az LMP-nek is lehetősége lenne, hogy a programja fontos elemeit megvalósítsa, és olyan politizálási stílusra kényszerítse a kormánypártot, ami lényegesen különbözik a jelenlegitől.

Egyik aluljáróból a másikba

El kell indítani egy átláthatósági programot, a közérdekű adatokat pedig nyilvánosságra kell hozni. Meg kell őrizni a zöld felületeket, át kell alakítani a közlekedést és a BKV működését, meg kell oldani a hajléktalanok ügyét - Jávor Benedek szerint ezek a legfontosabb megoldásra váró problémák a fővárosban.

A közösségi közlekedés fejlesztését az uniós pályázatok jobb kihasználásával, a presztízsberuházások átgondolásával és a behajtási, valamint a parkolási díjak a fővárosi kasszába kerüléssel lehetne megoldani - emelte ki.

Úgy látja, az LMP programja az egyedüli, amely azt mondja ki, hogy Budapest problémáit egységben kell kezelni, a többi párt csak részproblémák kezelésével foglakozik. Szintén csak az LMP hangsúlyozza azt, hogy a 4-es metró második és harmadik szakaszának a megépítése felesleges, az arra szánt pénzt a felszíni közlekedés fejlesztésére kellene fordítani.

A főpolgármester-jelölt nem ért egyet azzal, hogy Tarlós István rendészeti típusú megoldást javasol a hajléktalankérdésre. Nem a hajléktalanok, hanem a hajléktalanság ellen kell küzdeni, például lakástámogatási rendszerrel. Nem arra kell koncentrálni, hogy egyik aluljáróból a másikba kergetjük őket - fogalmazott.

Sodródó Budapest

Nagyobb önállóság kell az önkormányzatoknak, amelyek pénzügyi önállósága 1990 óta a nullához közelít - említett egy újabb problémát Jávor Benedek, aki szerint nem az a fő kérdés, hogy az önkormányzat milyen viszonyban van a kormánnyal, hanem az, hogy milyen viszonyban van az állampolgárokkal.

Az LMP-s politikus szerint az elmúlt húsz év legsúlyosabb hibája az, hogy Budapest sodródó várossá vált. Nem tudott célokat kitűzni, amelyek mentén elindult volna. Ehelyett lobbiérdekek alakították a város egészét érintő kérdéseket - emelte ki Jávor Benedek, aki szerint hiába irányította a fővárost húsz éven keresztül egy koalíció, nem tudott végigvinni egy városépítési koncepciót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jávor Benedek a kampányhajráról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Jávor Benedek a részvételrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást