Tölgyessy Péter: "Néhány hét, és eljön a kormányzás ideje"

Infostart
2010. szeptember 27. 07:53
A Fidesz előnye alig hagy valóságos tétet a voksolásnak, a fordulat lehetőségében senki sem hisz. Az MSZP újra maradványpárt lett, a Jobbik nyomulásából sem maradt sok, az LMP pedig még nagyon zöld. Orbán Viktor szinte minden számára elérhető hatalmi posztot meghódított, de néhány hét múlva már nemigen tehet mást, mint belekezd a kormányzásba - elemezte a kampányt Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádió hétfő reggeli, 180 perc című műsorában.

Tölgyessy Péter szerint minden idők talán legunalmasabb választási kampányának hajrája előtt állunk, a Fidesz roppant előnye alig hagy valóságos tétet a voksolásnak. A pártok rutinszerűen sulykolják régi paneljeiket, kirakják plakátjaikat és bemutatják jobbára ismert jelöltjeiket, de az egészből hiányzik a lényeg: a valóságos verseny izgalma.

A Fidesznek csak az áprilisi diadal megismétlése lehet igazi siker

Az elemző az MR1, Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: senki sem hisz már a fordulat lehetőségében. Még a tavaszihoz képest is alig mondanak valami érdemlegeset a pártok. A kormány a nyár eleje óta nem állt elő újabb, pontokba szedett akciótervvel. A szocialisták riogatnak és ígérgetnek, de leginkább meglévő szavazóikat akarják elvinni voksolni. A többiek is iparkodnak, ám nincs ellenzéki párt, amelynek jelöltjeiből sugározna az akarás ereje.

Mégis, éppen a tét hiánya teheti valamelyest bizonytalanná a végeredményt: a várható alacsony részvétel nehezíti az előrejelzést - szögezte le az alkotmányjogász. Szerinte a Fideszt a közvélemény-kutatók általában túlmérik. A kormánytöbbség népszerűsége az utóbbi hetekben egy kicsit mérséklődött, de így is némileg magasabb, mint tavasszal volt.

A feléje irányuló roppant várakozások következtében azonban a Fidesz csak akkor tekintheti vitathatatlan sikernek teljesítményét, ha lényegében megismétli országgyűlési diadalát. A választások éjszakáján minden nem fideszes városi polgármester megválasztásáról szóló híradás a vezető párt kudarcának tűnhet. Pedig a hosszabb ideje hivatalban lévő polgármesterek általában jókora előnnyel indulnak neki a voksolásnak. Csak hát most akkora a Fidesz fölénye, hogy erős hírértéke egyedül vereségének lehet - jegyezte meg Tölgyessy.

A kérdés leginkább csak a második helyek sorsa

Az elemző úgy vélekedett: a Fidesz legyőzésére leginkább a szocialisták sikeresnek látott polgármestereinek akad valamennyi esélye. Azonban nem sok ilyen van, és egy részük nem is indul a mostani voksoláson. 2006-ban az öt regionális központ közül még három szocialista polgármestert választott, most közülük a szegedinek van a legjobb kilátása az újrázásra. A további három, közel százezres városból 2006-ban még kettőben: Székesfehérvárott és Nyíregyházán baloldali városvezető győzedelmeskedett, de most egyikük sem indul.

Tölgyessy Péter szerint érdemleges hatalom koncentrálódik még a többi megyei jogú településen és vagy három tucat közepes városban, ezeket a Fidesz jelöltjei bizonyára szeretnék egytől-egyig megnyerni. Alighanem minden szocialista polgármester megválasztását szabályos diadalként üdvözli majd a baloldal, ám, hogy egy ilyen eredmény mennyit is ér valójában, az nagyban függ majd az adott település közgyűlésének összetételétől. Egyéni kerületekben még a sokszorosan újraválasztott baloldali helyi képviselőknek is nehéz lesz győzni, a választási rendszer nyári módosítása után viszont alig maradt listás hely a városokban - tette hozzá.

Budapesten a listás arányos rendszer következtében nem teljesen bizonyos, de valószínű a Fidesz fővárosi közgyűlési abszolút többsége - folytatta a szakértő. Hozzáfűzte: sokat beszélnek még majd a ténylegesen kevésbé fontos megyei közgyűlési listák eredményeiről, ám ezeken csak a második hely sorsa lehet kérdéses. A tavaszi kétfordulós választási rendszernél a mostani egyfordulós kevésbé rontja a Jobbik esélyeit, mégis nehezen kerülhet radikális jelölt valamelyik nagyobb település élére. A Jobbik inkább a megyei listákon előzheti meg a szocialistákat. Az önkormányzati választások egyik nyitott kérdése épp a második helyezés sorsa, amit talán nem is lesz olyan egyszerű eldönteni.

Az LMP eredményét eleve behatárolja jelöltállítási kudarca: rá az ország nagyobbik felén szavazni sem lehet. Budapesten a párt jobbára újra bizonyíthat, viszont a 23 megyei jogú város közül hatban, köztük például Győrött, már nincsen kompenzációs listája, és csupán néhány közepes városban, valamint mindösszesen négy megyei közgyűlési szavazáson lesz pártlistája - vélekedett az elemző.

Elhalványultak a régi törésvonalak

Tölgyessy Péter azt mondta: a Fidesz erejét nem egyszerűen támogatottságának nagysága mutatja: jelenleg kizárólag a Fidesz fedi le teljesen az ország valamennyi társadalmi rétegét. A párt szavazóinak összetétele eddig még soha nem látott mértékig azonos a magyar társadalom szerkezetével. A Fidesz mostanság nem csupán hatalmi súlyát, hanem választóinak összetételét tekintve is centrális helyzetű, domináns párt. Egyelőre tökéletesen megfordulni látszik a hazai politikai tagoltság, korábban átléphetetlennek látszó törésvonalak halványultak el.

A Medián közvélemény-kutató adatai szerint 2006-ban még a hajdani állampárt tagjainak 77 százaléka a szocialistákra voksolt, és csak 13 százaléka szavazott a Fideszre, most viszont egyformán 46 százalékos mindkettőjük támogatottsága a volt MSZMP tagok között - emlékeztetett Tölgyessy Péter.

Szerinte a Fidesz nagy arányban elragadta a baloldaltól az alacsonyabb státusú idősebb szavazókat is, a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők 75 százaléka a kormánytöbbségre voksol. Nem tudni, meddig képes a jobboldal választói közt megőrizni a vele sokáig ellenséges embereket, egyelőre azonban vitathatatlanul milliók kötik reményeiket Orbán Viktor sikeréhez.

Nagy ívű eszmék, forintos gondok

Az elemző úgy fogalmazott: a miniszterelnök eddig pontosan érzi, mit kíván hallani tőle összetett közönsége. A szélesebb választóközönség számára 1989 legfőbb ígérete, a csaknem mindenkit elérő gyors nyugatos felzárkózás reménye kudarcba fordult. Ez érthetően kikezdte a hatalommegosztásra és a piaci versenyre épített nyugatos rendszerbe vetett, kezdettől sem igazán erős állampolgári hitet. Orbán Viktor a jog uralma helyett a tényleges igazságosságot ígérő erős vezető rendjét kínálja. A pártok meddő versenye helyett tényleges plebejusdemokráciát javasol.

Közben persze tudja - folytatta Tölgyessy Péter -, hogy Magyarországot nem lehet kiszakítani a világkapitalizmus rendszeréből: a pénzpiacok elutasítását tapasztalva, ha elkerülhetetlen, visszakozik. A Fidesz máris elszakadt a radikális adócsökkentés ígéretétől. Mégis állandóan felmutatja a külvilág elleni lázadás gesztusait is. A miniszterelnök eddig főleg a hatalmi posztok módszeres meghódításán és a hatalomgyakorlását tartósan megalapozni remélő eszmei konstrukció felépítésén munkálkodott. Ennek egyik sarokpontja a maga értékei szerint serényen dolgozó, ám a külföld által mégis bántóan kizsákmányolt magyarok évszázados hitére alapozó gazdasági szabadságharc folytatása - mondta az elemző.

Csakhogy a gazdasági szuverenitás visszahódításának reménye és a valóságos mozgástér szűkössége között akkora a feszültség, hogy arra bajos konzekvens politikát építeni. Így tartós maradhat a nagyszabású eszmei alapvetéseket hangoztató, viszont a gazdaságban és a napi politikában esetről esetre improvizáló orbáni politika kettőssége - jegyezte meg.

Az MSZP újra maradványpárt lett

Tölgyessy Péter szerint húsz esztendő küszködése után az MSZP újra maradványpárt: a hatvan év fölöttiek körében támogatottsága háromszor nagyobb, mint a negyven év alattiaknál. A szocialisták a Fidesz-uralom rémeivel riogatnak, és a kormányzati felelősségtől megszabadulva újra harsány jóléti ígéreteket tesznek, de mintha fekete lyukból beszélnének, csak legszűkebb régi közönségük fogékony mondandójukra.

Az MSZP azonban sokkal rosszabb állapotban is lehetne: akár egymással is acsarkodó pártocskákra hasadhatott volna, de évtizedes tapasztalataik alapján a szocialisták szilárdan együtt maradtak. Minden bajuk ellenére élni akarnak maradék esélyükkel. De az igazán nehéz idők csak az önkormányzati választások után érkeznek el a pártra. Most a tavaszinál is több állást, tisztséget veszít majd a baloldal, és monoton egyhangúsággal következnek a Fidesz-hatalom hétköznapjai - vázolta a helyzetet a politikai elemző.

A Jobbik nyomulásából alig maradt valami

A Jobbik áttörése jelentős részben hozzájárult a régi pártszerkezet összeomlásához - vélekedett Tölgyessy. A Jobbik azonban nemigen találja a helyét az új felállásban. A választások óta a Fidesz közvetlenül már alig támadja jobboldali riválisát, csakhogy közben szimbolikus nemzetpolitizálásával, keménykedő büntetőpolitikájával elszívta előle a levegőt. A Jobbik az új kormánnyal szemben kevéssé tudja felmutatni rendszertagadó lényegét. A közvetlen akciózás helyett belefeledkezni látszik a parlamenti színpad vitáiba, a korábban folyamatos utcai nyomulásából alig maradt valami - tette hozzá.

Megjegyezte: a Jobbik a megváltás azonnali reményét adta a fennálló rendszerbe belenőni nem akaró fiatal híveinek, és most be kell majd érnie néhány önkormányzati képviselővel. Energiáit még egy darabig kitöltheti a megszerzett posztok birtokbavétele, ám állandó nyomuláshoz szokott tábora ezt aligha nézné évekre jó szívvel. A "kommunisták" helyett egyre inkább az új kormányt kell bombáznia, de így is gondjai lehetnek belső kohéziója fenntartásában.

Az LMP még nagyon zöld

Az LMP indulása maga a csoda volt: alapítói őszinte közösségi tenni akarástól vezetve vágtak neki a politizálásnak. Az új szervezetnek karaktert néhány, a politikába már korábban belépett személy kitartása, és a bázisdemokratikus, baloldali rendszerkritikus zöldmozgalmak adtak. Ám a siker első helyen nem az elszánt zöldpolitikának szólt. A szavazók többsége a régi pártok elől menekülve jutott el a Lehet más a Politikához - mondta Tölgyessy Péter.

Az elemző szerint a közvélemény most is minden ügyre kiterjedő, okos ellenzéki politikát, valójában nagypárti magatartást vár el az új szervezettől. A baloldali véleményformálók sokszor az SZDSZ utódjának képzelik az LMP-t, és támadják is kíméletlenül, ha okulva a szabad demokraták bukásából, nagyon is másnak képzeli el irányát. Az LMP minden értelemben még nagyon zöld párt. Most kiderült, mennyire hiányos országos szervezete.

Tizenhat képviselőjével bajosan tehet eleget a túlságos várakozásoknak. De nemigen van más számára, mint előre. A baloldalon keletkezett űr juttatta be a parlamentbe, így aligha menekülhet el az elől, hogy alternatív zöldmozgalmi gyökereit megtartva, megkísérelje a régi baloldali politika romjaitól elkülönülve a Fidesszel szemben felépíteni az új baloldali ellenzéket. De ettől még igencsak messze van. Ma még nem tudható, a szocialistáknak vagy inkább a Lehet más a Politikának lehet-e szebb jövője.

Néhány hét, és eljön a kormányzás ideje

Az alkotmányjogász a jövőre utalva úgy fogalmazott: a Fidesz kétharmados győzelme után aligha lehet másmilyen az ellenzék állapota. A nyugatos polgárosodás igénye önálló párttal még csak képviselve sincs a magyar politikában. Orbán Viktor a remény hallatlan erejével eddig szinte minden számára elérhető hatalmi posztot és lelket meghódított, ám néhány hét múlva már nemigen tehet mást, mint belekezd a kormányzásba.

Tölgyessy Péter szerint a rohamozásban felülmúlhatatlan kormányfőnek egyszerre arányérzékéről, kompromisszumkészségéről és diplomáciai képességeiről szükséges tanúbizonyságot tennie. A sikerhez az országot tartósan előrevivő egyensúlyt kell teremtenie szavazóinak módfelett szertehúzó érdekei között. Úgy szükséges végrehajtania a hazai viszonyok okos korrekcióját, hogy azt a külföld, a pénzpiacok is támogatni tudják.