Közös projektbe kezdett a makói és az aradi kórház

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 27. 13:23
A sürgősségi betegellátás szervezésének fejlesztésében és a minőségbiztosítás egységesítésben indított közös programot a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- és Rendelőintézet, illetve az aradi Önkormányzati Kórház. Az uniós támogatású projekt során a sürgősségi ellátás protokolljainak kidolgozása, illetve a minőségbiztosítási elemek ismeretének oktatása, majd tudatos alkalmazása lesz a feladat - jelentették be az érintett intézmények vezetői hétfőn Makón.

A program során az aradi kórház sürgősségi ellátásban résztvevő munkatársai számára két ötnapos képzés szerveznek. Ezen 20 oktató képzése történik meg Makón, majd a kiképzett szakemberek adják tovább a tudást Aradon, a 80 fős kollektívának. A képzésen szakmai ismereteket, a minőségbiztosítás, a minőségfejlesztés egészségügyi elveit ismerhetik meg a résztvevők. A képzésen a szakemberek a 15 leggyakoribb kórkép diagnosztikai és terápiás protokolljának vázát is közösen dolgozzák ki. A makói és aradi kórház oktatási bázisának fejlesztése érdekében informatikai és diagnosztikai eszközöket is beszereznek.

A projekt a makói kórház szakembereinek kezdeményezése alapján indult el. Ennek egyik oka, hogy Magyarország és Románia EU-tagságával a makói és aradi térség tranzitforgalma meghatványozódott, s így a balesetek száma egyre nagyobb a környéken. Emellett mindkét ország lakossága öregedő tendenciát mutat, ebből adódóan is növekszik a sürgősségi ellátások száma a régióban. A határ mindkét oldalán hiányosságnak számít a sürgősségi kórképekkel érkező betegek protokollszerű ellátása.

A szakemberek szerint az ellátási folyamat hiányosságai szervezetlenségből, speciális minőségbiztosítási elemek hiányából adódnak: így a sürgősségi ellátás protokolljainak kidolgozása, megismertetése, illetve a minőségbiztosítási elemek ismeretének oktatása, majd tudatos alkalmazása elősegítheti a sürgősségi ellátás minőségi fejlesztését a térségben.