Büntetné az Európai Bizottság a túl magas hiányt felhalmozó tagországokat - a nap hírei

Infostart
2010. szeptember 26. 21:56
Vizsgálatot rendelt el az ombudsman a lopás miatt előállított gimnazista lányok ügyében. Chilében megérkezett az első mentőkabin az augusztus 5-én beomlott bányához. Az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei.

Radikális büntetéssel sújtaná az Európai Bizottság az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó szabályok ellen vétő tagországokat. Sajtójelentések szerint a hazai össztermék, a GDP 0,2 százalékának megfelelő összeget kellene letétbe helyezniük azoknak a kormányoknak, amelyek 3 százaléknál nagyobbra engedik nőni a GDP-arányos államháztartási hiányt, és a hazai össztermék 60 százalékát meghaladó államadósságot halmoznak fel. A büntetéstől csak abban az esetben tekintenének el, ha az uniós tagországok többsége ezt megszavazza.

Hétfőn kezdik meg a szavazólapok kiszállítását az önkormányzati és kisebbségi választásra az Állami Nyomdából; a dokumentumok a tervek szerint csütörtök délig valamennyi helyre megérkeznek. Az október 3-ai önkormányzati választára több mint tízezerféle szavazólapot kellett készíteni. A lapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, a biztonsági jelek az idén először a szavazólap hátoldalán lesznek.

Hétfőn lépnek hatályba a párlatok magán-, valamint bérfőzésére vonatkozó új jövedéki adó szabályok. Ezek szerint évente 50 liter 86 fokos párlatot lehet saját fogyasztásra előállítani adómentesen. A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget. Lepárló berendezést gyártani és értékesíteni továbbra is kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet.

Vizsgálatot rendelt el az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak a három gimnazista lánynak az ügyében, akik fogadásból próbáltak ellopni néhány bizsut egy budapesti belvárosi boltból. Szabó Máté a diákok előállítása ügyében az illetékes rendőrfőkapitányhoz és a belügyminiszterhez is kérdésekkel fordult. A rendőrök az új szabálysértési törvényre hivatkozva állították elő a 15 éves lányokat az illetékes rendőrkapitányságra, és mintegy másfél napig fogva tartották őket. Az ombudsman szerint a sajtóban megjelent hírek alapján kérdéses, hogy az elkövetett cselekményhez képest szükséges és arányos volt a lányok előállítása, őrizetbe vétele, és megfelelt-e az előírásoknak a fogva tartás módja.

Több esetben is jogsértőnek találta a rendészeti szakközépiskolák felvételi eljárását az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté vizsgálatai után azt kifogásolta, hogy egy jelentkezőt édesapja büntetett előéletére hivatkozva nem vettek fel, egy másikat pedig azért, mert 15 évesen ügyészi megrovásban részesült.

Országszerte több mint 60 alkalommal riasztották a tűzoltókat a hétvégi esőzések miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: többségében vízszivattyúzást kértek munkatársaiktól. Petróczi Tímea hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén a vízelvezető árkok nem bírták a terhelést és Zala megyében Nagykanizsánál a Principális csatorna vízszintjének megemelkedése miatt szintén meg kellett erősíteni a töltéseket, de lakóépületek sehol nincsenek veszélyben.

Berlin közelében a legújabb jelentések szerint 13 ember meghalt és több mint 30-an megsérültek, amikor lesodródott az autópályáról és egy híd pillérének ütközött egy lengyel turistákat szállító autóbusz. A 49 fiatal hazafelé tartott spanyolországi vakációjáról. A sofőr feltehetően egy másik járművet próbált kikerülni, amikor lesodródott az útról.

Horvátországban valószínűleg a heves eső miatt lezuhant egy lengyel sportrepülőgép. A balesetben a lengyel pilóta és utasa életét vesztette. A Cessna szombat délután tűnt el Horvátország légterében. A gép a zalaegerszegi repülőtérről szállt fel, és Horvátországon keresztül az olaszországi Anconába tartott. A vele együtt repült másik gép megérkezett a célállomásra.

Chilében megérkezett az első mentőkabin az augusztus 5-én beomlott San José bányához. A henger alakú, acélhálóból készült szerkezettel egyenként hozzák majd felszínre a mélyben rekedt 33 bányászt. A 420 kilogrammos, 3 méteres, Főnix nevű kapszulában 190 cm magas és 53 cm átmérőjű helyet alakítottak ki a bányászok számára, akiknek ebben állva kell megtenniük a mintegy 700 méteres, körülbelül 15 percig tartó utat a felszínig. A chilei sajtó értesülései szerint október 15-én kezdődhet meg a bányászok felszínre hozatala.

Csak 14 gömbfejű delfint sikerült megmenteni a hét elején Új-Zéland partjaira vetődött 74 állat közül. Huszonöt delfin már azelőtt elpusztult, hogy a vízügyi felügyelőség munkatársai a partokhoz érkeztek, és a többi állat jelentős részét sem sikerült megmenteni - főként a viharos erejű szél miatt. Végül 14 delfint motorcsónakokkal sikerült kiterelni a nyílt vízre.