Jóváhagyta az Unió pénzügyi felügyeleti rendszerét átalakító szabályozást az EP - hírösszefoglaló

Infostart
2010. szeptember 22. 21:02
Jóváhagyta az Európai Unió pénzügyi felügyeleti rendszerét átalakító szabályozást az Európai Parlament. Október 16-án kezdik a jövő évben járó területalapú támogatások előlegeinek kifizetését. Az Állami Számvevőszék szerint még mindig nem tudni pontosan, hogy mekkora az állam vagyona.

Jóváhagyta az Európai Unió pénzügyi felügyeleti rendszerét jelentősen átalakító szabályozást az Európai Parlament. A döntés alapján létrejön egy uniós kockázatfigyelő testület, amely a pénzügyi rendszer egészének stabilitását fenyegető kockázatokat ellenőrzi és értékeli. A pénzügyi tevékenység egyes területeit: a bankokat, a biztosítási és a pénzügyi piacokat emellett három, megerősített jogkörű európai hatóság felügyeli. Ezeknek - a pénzügyi rendszer megfelelő működése érdekében - ahhoz is joguk lesz, hogy ideiglenesen megtiltsanak vagy korlátozzanak bizonyos pénzügyi tevékenységeket. Az új testületek a jövő év elején kezdhetik meg működésüket.

Előlegként összesen 124 milliárd forint uniós támogatáshoz juthatnak a magyarországi gazdák, a kifizetéseket október 16-án kezdik meg - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette: az összeg a jövő évben járó teljes területalapú támogatások 50 százalékos előlege, amelynek ez évi kifizetését az idei rendkívüli időjárás miatt kérte a kormány. A miniszter közölte: az uniós előleg részeként Magyarország 6 és fél milliárd forint rendkívüli tejtámogatást is kap. -Az Európai Bizottság tíz uniós tagállam, köztük Magyarország esetében engedélyezte, hogy december 1-jéről október 16-ára előrehozzák a gazdáknak az erre az évre járó közvetlen mezőgazdasági kifizetések legfeljebb 50 százalékát.

A rendszerváltás után húsz évvel még mindig nem tudni pontosan, hogy mekkora az állam vagyona. Ezt az Állami Számvevőszék főigazgatója mondta egy sajtóbeszélgetésen. Lóránt Zoltán hozzátette: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy látta el a rábízott állami vagyon kezelésével kapcsolatos feladatait, hogy nem rendelkezett szabályos, pontos és teljes körű vagyonnyilvántartással. Emlékeztetett arra, hogy ezt a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló számvevőszéki jelentésben is hangsúlyozták.

A pékáruk 10-15 százalékos drágulására számít a közeljövőben az Agrár Európa Tanácsadó Kft. ágazati igazgatója. Fórián Zoltán az InfoRádióban emlékeztetett: a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb búza termett az idén Magyarországon, a liszt ára az átlagos 45-50 forintról 65-75 forintra nőtt. Hozzátette: az áremelés után egy kiló fehér kenyér ára 260-280 forint lehet.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint tisztázatlan felelősségi körökkel, elavult struktúrában működik a főváros közlekedési rendszere. Tarlós István az Autómentes Nap 2010 elnevezésű konferencián azt mondta: Budapesten nincsenek összehangolva a beruházások, egyszerre zárnak le párhuzamos, egymás közlekedési alternatívájaként működő utakat, a jelenlegi intézményrendszer pedig alkalmatlan a fővárosi cégek feletti kontroll gyakorlására, és a várospolitikai elvek érvényesítésére is. Hozzátette: megválasztása esetén - civil szervezetekkel, szakértőkkel együttműködve - létrehozzák a budapesti városüzemeltetési és a budapesti közlekedési központot.

Átalakítaná a fővárosi kerékpáros közlekedést az LMP főpolgármester-jelöltje. Jávor Benedek az InfoRádióban azt mondta: 150 millió forintból újabb kerékpársávokat lehetne felfesteni, javítani kellene a hidak átjárhatóságát, meg kellene nyitni a buszsávokat a kerékpárosok számára, és több kiegészítő lámpára lenne szükség. A politikus hozzátette: a fővárosban a többi között kerékpármegőrzők kiépítését, a tömeg- és a biciklis közlekedés összekapcsolását, valamint a kerékpárok BKV-járműveken való szállításának könnyítését szorgalmazzák.

A tankötelezettség felső határáig, vagyis 18 éves korig ingyenessé tenné a BKV-járatok használatát a Jobbik. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje az InfoRádióban azt mondta: ezzel a gyermekvállalási kedvet szeretnék növelni, a kedvezmény pedig a tankötelezettségüket teljesítő diákoknak járna.

Üzembe helyezték az Elmű-Émász járműflottájának első két elektromos autóját és az első elektromos töltőoszlopot. A cégcsoport közölte: a főváros első nyilvános töltőoszlopát az elektromos mobilitás program keretében adták át. Az Elmű-Émász állomásán egy éven át, 2011. szeptember 30-áig ingyen tölthetik fel autójukat árammal a lakossági felhasználók.