H1N1: a szakmát is elbizonytalanították a kommunikációs hibák

Infostart
2010. szeptember 21. 18:30
Novembertől lesz kapható a patikákban a szezonális és az új típusú influenza ellen is hatásos védőoltás - hangzott el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatóján, amelyen az egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy a politika kivonul a járvány kommunikálásából.

A tavalyinál nem számít nagyobb influenzajárványra az országos tisztifőorvos, aki hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új vírus, a H1N1 továbbra is jelen van és várhatóan domináns marad.

Paller Judit kifejtette: ősz elején érdemes kérni a védőoltást. A meghosszabbított hatóidejű, H1N1 elleni, úgynevezett egykomponensű oltóanyag már most is rendelkezésre áll, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott háromkomponensű vakcina - amely egyszerre véd a szezonális és az új típusú influenzától - novembertől lesz elérhető.

Kiemelt célcsoportnak számít a H1N1 tavalyi megjelenése óta a várandós nőké. Õk, sőt azok is, akik csak tervezik a terhességet, idén ingyen kaphatják meg a vakcinát.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a három év alatti gyerekek számára külön oltóanyag készült; ez is háromkomponensű, és tesztelték, hogy ennek a korosztálynak adható-e.

Paller Judit kiemelte: a megerősítés érdekében azoknak is érdemes idén kérniük az oltást, akik tavaly túlestek ezen.

A tájékoztatón jelen volt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is, aki azt mondta: az elmúlt influenzaszezonban súlyos kommunikációs hibák történtek, ezek elbizonytalanították a szakmát és a lakosságot is, így egészségügyi és nemzetbiztonsági kockázatot idéztek elő. Az államtitkár közölte: az ügyben vizsgálódik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalban, az eredményről később számolnak be.

Szócska Miklós hozzátette: idén térítik a háziorvosoknak az influenza elleni védőoltás beadásával járó pluszmunkát, az összegről azonban még egyeztetnek a szakma képviselőivel.

Az államtitkár közölte azt is: a politika kivonul a járvány kommunikálásából, ez mostantól egyedül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladata lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Paller Judit országos tisztifõorvos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást