Tóth Zoltán: Külön fejezetnek kellene szólnia a választásokról az új alkotmányban

Infostart
2010. szeptember 18. 20:29
Önálló fejezetet kellene írni a készülő, új alkotmányba annak érdekében, hogy az arányosság a gyakorlatban is megvalósuljon a választásokon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke. Tóth Zoltán szerint ennek megvalósításához szükség lenne a politikusok önkontrolljára is.

Jelenleg a választásokról csak tíz mondat szerepel a magyar alkotmányban, de lehet, hogy csak nyolc - mondta az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke.

Tóth Zoltán emlékezetett arra, hogy most az alaptörvénybe belekerült egy új módosítás, amely a parlament létszámára vonatkozik. És várhatóan az előkészítés alatt álló új alkotmányba még több szabály lesz erről, mint eddig. Azonban úgy gondolja a szakértő, hogy a választások témaköréről egész fejezetet kellene írni.

Hozzátette: ha viszont a választás önálló fejezetet kap, akkor előállhatnak más jogterületek is ugyanilyen igénnyel. És akkor az alkotmány, kis túlzással, több száz oldalas szabálygyűjteménnyé dagadhat, ami kezelhetetlen - jegyezte meg az elnök.

Tóth Zoltán szerint, ha egy kicsit több szabály szerepelne az alkotmányban a választásokról, az mindenképpen a szavazási rendszer stabilitását szolgálná, hiszen az alaptörvényt mégsem lehet hetente módosítani.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az általa szükségesnek tartott kiegészítéseknek az arányosságot kell szolgálniuk. Olyan választási rendszert kell létrehozni, fejtette ki Tóth Zoltán, amely hűen tükrözi a választópolgárok által leadott szavazatok arányát a mandátumokban.

A szövetség elnöke bízik benne, hogy a politikusokban mindehhez meglesz az erő és a szükséges önkontroll. És ez vonatkozik az ellenzékre is - szögezte le a szakértő.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást