Navracsics: "A közigazgatás nem működhet pártpolitikai alapon"

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 18. 12:10
Navracsics Tibor szerint alapvető fontosságú, hogy a közigazgatás ne pártpolitikai alapon működjön. A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt elsősorban a közigazgatás iránti közbizalom szükségességével indokolta az első kormányzati karrierexpón rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A kerekasztal-beszélgetésen arra a kérdésre, hogyan lehet garantálni a közigazgatás fiatalításának világnézeti semlegességét, Navracsics Tibor kifejtette: a közigazgatás pártpolitikától mentes működését úgy lehet megoldani, hogy nem kell "pártpolitikai ukázt" kiadni a közigazgatás intézményrendszerében.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közigazgatásnak nem értékmentesen kell szolgálnia az országot. Emlékeztetett, a kormánytisztviselői törvénnyel meghatároztak több követendő értéket: például a hazával, a nemzettel, a társadalommal kapcsolatos alapvető értékeket.

Navracsics Tibor véleménye szerint az, hogy valaki a közszférában vállal munkát vagy a piaci szférában, nem csupán fizetésbeli különbség.

"Aki a közszférába eljön dolgozni, az vállalja azt, hogy nem a saját magánérdekeit fogja érvényesíteni, hanem a közt szolgálja" - mondta, hozzátéve, hogy nagyon sok olyan ember van, aki nem abban látja az életcélját, hogy a fürdőszobájában tükörcsempe legyen, vagy hogy piros Ferrarival járjon, hanem aki a közösséget akarja szolgálni.

A tárcavezető rámutatott, Magyarországon az elmúlt években két olyan forradalom zajlott le, amely a közigazgatásban is érezteti hatását: egy informatikai és egy az európai uniós tagsággal összefüggő nyelvi, geopolitikai forradalom.

Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a közigazgatás bizonyos szakterületein nem megfelelő a "korfa", az elkövetkező néhány évben ugyanis minőségi szakemberek mennek nyugdíjba, akiket pótolni kell. Szólt arról is, januárig létrehozzák az állami "feladatkatasztert", amely az állam feladatait veszi majd számba.

A ReGeneráció elnevezésű kormányzati karrierexpó a megújuló közigazgatás és közszolgálat iránt érdeklődő fiatalok "első valóságos találkozási pontja" - hirdeti a rendezvény programfüzete. Az expón bemutatják a nyitott közszolgálati életpálya fontosabb elemeit, a karrier- és ösztöndíj-lehetőségeket, valamint az elvárásokat az új belépőkkel szemben.

Az érdeklődők - akik már a szombat délelőtti nyitáskor megtöltötték a helyszínt, a fővárosi Millenáris Teátrumot - megismerkedhetnek a nyolc tárcával, azok államtitkárságaival, a minisztériumi háttérintézményekkel és az államigazgatás szerveivel is. Az egyes standoknál az adott minisztérium, intézmény munkatársai adnak tájékoztatást a látogatóknak a munkájukról, a közszolgálatról, a karrierlehetőségekről.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Anna kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást