Kevesebb kárt okoznak az illegális plakátolók

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 18. 10:37
A korábbi választási kampányokhoz képest lényegesen kevesebb kárt okoznak a házfalakban vagy az elektromos oszlopokban, kandeláberekben az engedély nélküli plakátragasztók, a vadplakátolók.

Budapesti társasházi képviselők, gondnokok arról számoltak be, hogy falragaszokkal már csak elvétve találkoznak a házfalakon. Korábban, a 2006-os, és az azt megelőző választások után még állandó és költséges program volt a plakátok eltávolítása, majd a házfalak újrafestése.

Az elektromos cégek is úgy nyilatkoztak, hogy a kampányolásban részt vevő aktivisták mintha megtalálták volna a plakátolás kulturált módját.

Horváth Lajos, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a jelek szerint minden párt tiszteletben tartja a cég villanyoszlopait, kapcsolótábláit, egyéb közterületi műszaki berendezéseit, eszközeit.

Jelezte azonban, hogy azért még most is történnek rongálások. Az egyik budapesti kerületben éppen néhány napja a frissen festett oszlopokra ragasztottak plakátokat, ezzel kárt okozva a cégnek. Utalt arra, hogy a plakátok eltávolításakor a friss festék sem marad meg az oszlopon, vagy legalábbis megsérül a speciális festékből készült bevonat.

A vidéki városokban szolgáltató ELMŰ Nyrt. szóvivője is megerősítette, hogy a pártok aktivistái között terjedőben van a plakátragasztás kulturált módja, és a korábbi kampányokhoz képest kevesebb a ragasztással megrongált kandeláber.

Boross Norbert elmondta, a plakátolók inkább az önkormányzatok által kihelyezett választási hirdetőoszlopokra helyezik ki a jelöltek plakátképeit, és a legtöbben tiszteletben tartják a villanyoszlopokat.

Közölte, nem csak a választási időszakban okoz gondot a vadplakátolás, hanem egész évben. Mint mondta, nem az "elveszett a kiskutyám"-jellegű hirdetések okoznak a cégnek százmilliós nagyságrendű kárt, hanem a különböző koncertek előtt kiragasztott reklámanyagok.

Több önkormányzat, köztük a fővárosi, legális, alkalmi hirdetőoszlopokat helyeztetett ki még augusztusban a közterületekre villanyoszlopok és fák köré, hogy elejét vegye a vadplakátolásnak.

A fővárosi útvonalak mentén ezerhétszáz ilyen plakáthelyet építettek, ezek listáját a pártok a www.budapest.hu internetes oldalon is elérhetik.

A főváros városarculati tanácsnoka, Bojár Iván András felhívást is közzétett, ebben arra kért minden jelölőszervezetet és jelöltet, hogy csak a kijelölt alkalmi politikai plakáthelyeket vegyék igénybe.

A szakember szeptember elején aztán arról számolt be, hogy ismeretlenek folyamatosan lopják a kihelyezett plakáttáblákat; az ezerhétszáz alkalmi állványból addigra már kétszáznegyvenet elvittek.