Ellenőrizze okmányait, ha szavazni akar!

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 18. 08:51
Csak érvényes személyazonosító okmánnyal és lakcímkártyával lehet majd szavazni az október 3-i önkormányzati választáson. Ezért akinek lejárt az okmánya, még két hete van arra, hogy gondoskodjon a megújításáról.

A szavazóhelyiségben megjelenő választópolgárt a szavazatszámláló bizottságnak azonosítania kell, mielőtt átadják neki a helyhatósági választás szavazólapjait.
A választópolgárnak át kell adnia a személyazonosságát és lakcímét igazoló okmányokat a bizottságnak, hogy ellenőrizni tudják, szerepel-e a választásra jogosultak névjegyzékében.

A személyazonosságot tehát nem lehet érvénytelen igazolvánnyal vagy azzal igazolni, hogy a bizottság egyik tagja ismeri a választót. Ugyanez a helyzet a lakcímkártyával is: ha a választópolgár nem régi típusú személyigazolvánnyal igazolja magát, amelyben a lakcíme fel van tüntetve, akkor hiába tudja róla a bizottság tagja, hogy a választókerületben lakik, lakcímkártya nélkül nem szavazhat.

A választópolgár a személyazonosságát és a lakcímét igazolhatja az úgynevezett régi típusú személyi igazolvánnyal, amelyben mindkét adat fel van tüntetve. Emellett igazolhatja magát lakcímkártyájával és kártya formátumú személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel.