Szakértői szinten egyeztet tovább a Fidesz a bankszövetséggel - hírösszefoglaló

Infostart
2010. szeptember 17. 21:13
Szakértői szinten egyeztet tovább a Fidesz a lakáshiteleseket megsegítő javaslatokról a bankszövetséggel. Új szabályozást sürgetett Közép- és Kelet-Európában a devizahitelek terén az EBRD elnöke. Többnapos látogatásra Magyarországra érkezett a dalai láma.

Szakértői szinten folytatódik a tárgyalás a Fidesz nehéz helyzetbe jutott lakáshiteleseket megsegítő 8 pontos javaslatcsomagjáról a kormánypárt és a Magyar Bankszövetség között. A bankok képviselői továbbra sem nem tudják elfogadni a futamidő automatikus egyoldalú meghosszabbítását és az úgynevezett tiszta lappal indulás jogának bevezetését. A Fidesz által kezdeményezett egyeztetés után Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke közölte: a megbeszélés résztvevői között egyetértés volt az alapelvekben, például abban, hogy aki hitelt vett fel, annak azt vissza kell fizetnie, és a kidolgozandó megoldás a hitelezési rendszert nem veszélyeztetheti. A Magyar Bankszövetség elnöke úgy vélekedett: az önköltségnek meg kell térülnie a vételi-eladási árfolyamban. Erdei Tamás úgy vélte: másfél-két héten belül megszülethet a nyolc pontról a megnyugtató kompromisszum.

Magyarország teljesíti a vállalt hiánycélt, de biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a jövő évi 3 százalék alatti hiánycél mellett is, de ehhez az idén és jövőre is szükség van a bankadóra. Hozzátette: a teher 2012-es sorsa és mértéke attól függ, hogy addigra meglesz-e az egységes európai bankadó. Közben londoni felzárkózó piaci elemzők úgy vélték: Magyarországnak jövőre valószínűleg mindenképpen szüksége lesz a Nemzetközi Valutaalapra a magas finanszírozási igények miatt.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke szerint Magyarországot szoros figyelemmel kell kísérni, mert továbbra sem világos az ország középtávú gazdaságpolitikája. Thomas Mirow Bécsben, az osztrák pénzügyminisztérium által szervezett konferencián azt mondta: Magyarországnak helyre kell állítania a bizalmat a nemzetközi befektetőkkel, és meg kell szüntetnie a devizahitelezést, amely kiszolgáltatottá tette a gazdaságot az árfolyam-ingadozásoknak.

Az idén az első hét hónapban - a nettó keresetek 8,8 százalékos és a fogyasztói árak 5,4 százalékos növekedése mellett - a reálkeresetek 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A bruttó bérek éves növekedése 0,3 százalékra lassult a júliusi 0,5 százalékról, míg a nettó átlagkeresetek növekedési üteme 3 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődött a júniusival összehasonlítva.

A munkavállalók érdekeit képviseli majd a költségvetési tárgyalásokon és az alkotmányozás folyamatában az MSZP - ígérte a szakszervezetek vezetőinek a párt elnöke. Mesterházy Attila az általa kezdeményezett társadalmi egyeztetés-sorozat harmadik állomása után az InfoRádióban úgy fogalmazott: egyoldalú vállalást tett, mert fontosnak tartja, hogy a büdzsé összeállításakor és az alaptörvényben is markánsan megjelenjenek a munkavállalók érdekei. Az ellenzéki politikus azt mondta: javasolják, hogy az új alkotmányról szóló társadalmi egyeztetésen a szakszervezetek is képviselhessék magukat.

Az Európai Parlament elnöke szerint a tagállamoknak erősebb unióra van szükségük. Jerzy Buzek az Európai Néppárt budapesti rendezvényén hangsúlyozta: új korszak kezdődik a válság után, most dől el, hogy milyen úton halad a közösség a következő egy-két évtizedben. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a neoliberális kísérletezés ideje lejárt, a piac mindenhatósága és önszabályozása csak elmélet, az állam szerepét pedig meg kell erősíteni. A kormányfő délután tárgyalást folytatott a lengyel politikussal. Jerzy Buzek a megbeszélésen elismerően szólt Magyarország uniós elnökségi céljairól.

Fegyveres természetvédelmi őrökkel védené a nemzeti parkokat a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Illés Zoltán a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: a napokban egyeztet Pintér Sándor belügyminiszterrel, hogy egy rendészeti képzésben részesülő, fegyveres, hatósági emberekből álló szolgálatot hozzanak létre, amelynek tagjai megvédik a természeti értékeket. Az MSZP szerint a 2009-es erdőtörvényben foglaltak megvalósítása helyett újnak tűnő ötletekkel vezeti félre a közvéleményt a kormány. Szabó Imre képviselő azt javasolta, hogy a két, törvényben szabályozott szervezetet nem szétverni, hanem összevonva erősíteni kellene.

Monszpart Zsoltot nevezte ki a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának a vasúttársaság. A szakember megbízatása tegnaptól határozatlan időre szól. Az 51 éves, közgazdász végzettségű szakember elsődleges feladata a vasúti személyszállító társaság szolgáltatási színvonalának emelése és az utaselégedettség növelése lesz.

Többnapos látogatásra Magyarországra érkezett a dalai láma. A tibeti buddhizmus első számú vezetője az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a magyarországi tibeti buddhista szervezetek meghívására látogatott az országba. Az idén 75 éves dalai láma a hétvégén kétnapos nyilvános tanítást tart a Budapesti Papp László Sportarénában.