Kilencedik alkalommal lesz séta a Lánchídon a mellrák ellen

Infostart
2010. szeptember 17. 15:30
Október 2-án este rózsaszín fényben pompázik majd a Lánchíd, ekkor tartják a mellrákszűrés fontosságára figyelmeztető sétát. Az akciót kulturális programok, szűrés és egészségügyi tanácsadás előzi meg.

Már délután megkezdődnek a programok a Magyar Tudományos Akadémia előtti szabadtéri színpadon október másodikán: lesznek könnyűzenei koncertek, de fellépnek a stand up comedy jeles magyar képviselői is.

A mellrák elleni küzdelemre buzdító egynapos rendezvényen az érdeklődők a többi között ingyenes mellrákszűrésen, szén-monoxid- és légzésfunkció-vizsgálaton, szájüregi rákszűrésen, orvosi tanácsadáson vehetnek részt, és konzultációra is lehetőséget kapnak.

A hagyományos séta, amely a mellrákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet, este 8-kor kezdődik a rózsaszín fényben tündöklő Lánchídon.

Az idei rendezvény díszvendége Olivia Newton-John, aki legyőzte a betegséget. Az amerikai énekes-színésznő is részt vesz a sétán - a szervezők szerint ez talán erőt adhat azoknak, akik most szállnak szembe a kórral.

A szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület fővédnöke Makray Katalin, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége. Õ korábban az InfoRádiónak adott interjúban beszélt az önvizsgálat és a szűréseken való részvétel fontosságáról. "Gondoskodjunk önmagunkról, törődjünk önmagunkkal! A legfontosabb, hogy idejében észrevegyük a bajt, idejében el kell menni a szűrővizsgálatra. A korán felfedezett daganat gyógyítható."

Mellrák ellenes séta nemcsak Budapesten lesz, hanem az ország számos településén, így Hatvanban, Salgótarjánban, Püspökladányban és Zagyvaszántón is. A rendezvényeken felhívják a figyelmet arra, hogy a rák is megelőzhető, a gyógyítás sikerében pedig nagy szerepe van a betegség korai felismerésének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást